parlamentul britanic brexitDisputa in UK intre parlament si guvern in legatura cu studiile privind impactul Brexit-ului
Incercarile premierului britanic Theresa May de a pastra secretul asupra planurilor sale pentru Brexit au generat noi dispute marti, cand parlamentarii i-au reprosat ca nu le-a pus la dispozitie in integralitatea lor studiile guvernului privind impactul economic al iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

 

Dupa ce a promis ca va prezenta peste 50 de studii despre cum ar urma sa fie afectate de Brexit diverse sectoare economice, executivul britanic le-a dat legislatorilor versiuni ale acestora cu pasaje lipsa, invocand "sensibilitatea" acestora. Parlamentarii au contraatacat, acuzand guvernul ca desconsidera un legislativ ales in mod democratic.

"Dupa experienta mea, deciziile cele mai bune din viata sunt cele puse in lumina si puse la incercare", a declarat pentru Sky News Keir Starmer, responsabilul pentru politica privind Brexit al Partidului Laburist, de opozitie.
Guvernul britanic ezita sa dezvaluie evaluarile pe care le-a facut cu privire la impactul iesirii tarii din UE, Theresa May sustinand ca discretia in aceasta privinta o va ajuta sa obtina cel mai bun acord posibil cu Bruxellesul.

Insa, parlamentul a invocat anterior in noiembrie o mai veche prevedere legislativa pentru a obliga guvernul sa-i prezinte cele 58 de studii de impact despre care ministrul pentru Brexit, David Davis, afirmase ca "acopera 85% din economie, totul cu exceptia sectoarelor neafectate de comertul international".
Luni, Davis a precizat in scris unei comisii parlamentare pentru Brexit ca documentele in cauza au fost "editate" pentru ca nu a primit garantii ca legislatorii vor pastra secretul in privinta detaliilor.

Ministrul adjunct pentru Brexit, Robin Walker, a scris la randul sau parlamentului ca "informatia solicitata nu exista in forma solicitata". "Consideram ca solicitarii i s-a dat curs", a conchis acesta.
Dar, potrivit laburistilor si Partidului National Scotian, incercarile de a limita informatiile prezentate ar putea fi considerate o sfidare a parlamentului din partea guvernului, ceea ce ar putea duce la suspendarea sau expulzarea lui David Davis din Camera Comunelor, in care acesta este membru.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head