londraIn prag de Brexit, numarul cetatenilor UE, inclusiv romani, care lucreaza in UK e la un nivel record
Numarul cetatenilor din Uniunea Europeana care lucreaza in Marea Britanie a atins un nivel record, pe fondul unei cresteri semnificative a numarului de bulgari si romani care si-au gasit locuri de munca aici.

 

Datele oficiale publicate miercuri arata ca aproximativ 2,37 milioane de lucratori din UE se aflau in Marea Britanie in perioada aprilie-iunie a acestui an, in crestere cu 126.000 comparativ cu aceeasi perioada din 2016 si cel mai mare numar inregistrat in ultimele doua decenii, relateaza Financial Times.

Aceste statistici sugereaza ca decizia Marii Britanii de a parasi Blocul comunitar in 2019 nu a avut inca un impact semnificativ asupra numarului de europeni care isi gasesc un loc de munca in tara insulara.

Cifrele record se datoreaza partial unei cresteri accentuate a numarului de lucratori din Bulgaria si Romania, cu peste 25%, pana la 337.000 de persoane in ultimele 12 luni. Forta de munca din aceste doua tari a luat proportii de cand cetatenii lor au beneficiat de acces complet la piata din Marea Britanie, acum trei ani.

In contrast, numarul angajatilor din alte opt tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Polonia, Lituania si Letonia - care au avut posibilitatea de a lucra in Marea Britanie de la aderarea la UE in 2004 - a scazut de la putin peste un milion, in al doilea trimestru al anului 2016, la 997.000 in aceeasi perioada a acestui an.

In timp ce datele nu indica ce locuri de munca au migrantii din UE, cercetarea efectuata de catre institutul britanic CIPD arata ca aproximativ o treime dintre cetatenii din cele zece tari din Europa Centrala si de Est ocupa functii in domenii elementare precum curatenie, constructii si alimentatie, comparativ cu doar 10% in cazul lucratorilor britanici.

Cel putin jumatate dintre lucratorii din Europa Centrala si de Est lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana in Marea Britanie, iar o treime sunt supracalificati pentru ceea ce fac.

"Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca economia britanica genereaza in continuare un numar mare de locuri de munca si ca salariile acordate lucratorilor romani si bulgari sunt inca semnificativ mai mari in comparatie cu cat ar primi in tara lor", a declarat Gerwyn Davies, analist britanic pentru piata muncii.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head