fShare
14

brexitGuvernul britanic tine la secret documentele care analizeaza impactul Brexitului asupra economiei
Guvernul de la Londra este acuzat ca refuza sa publice 50 de studii “secrete” care arata ce impact va avea Brexitul asupra tarii, scrie The Independent.

 

David Jones, care a fost secretar de stat pentru Brexit pana in luna iunie, a confirmat ca Departamentul pentru Iesirea din UE a facut “analize pentru mai mult de 50 de sectoare din economie”, in contextul iesirii Marii Britanii din UE.
Dar ministrii Cabinetului May se impotrivesc publicarii acestor analize, argumentand ca unele dintre rezultate, daca ar fi facute publice, “ar submina abilitatea Guvernului de a negocia cea mai buna intelegere cu UE pentru Marea Britanie”.

Declaratiile vin in contextul in care o parte din analiza realizata de Departamentul pentru Sanatate, care a aparut in presa, releva faptul ca Brexitul va lasa sistemul sanitar din Marea Britanie fara 40.000 de asistente medicale, pana in 2026.
Molly Scott Cato, parlamentar din partea Partidului Verde, a scris ministrilor despre studiile realizate de Guvern, spunandu-le ca: “Singurul motiv pentru care aceste studii nu vor fi facute publice este acela ca ele contin informatii pe care populatia nu trebuie sa le afle, si anume ca un ‘hard Brexit’ va fi un dezastru pentru economie, pentru standardele de mediu si pentru piata muncii.”

“Stim ca Guvernul a realizat aceste analize, inclusiv cel al Departamentului de Sanatate, care arata ca sistemul sanitar va ramane fara asistente medicale si va fi devastat de un ‘hard Brexit’. Nu stim ce alte studii a mai facut Guvernul pentru ca nu ne spune nimic, dar stim ca a facut aceste analize. Cerem Executivului sa faca publice rezultatele acestor analize. In caz contrar, va alimenta ingrijorarea cetatenilor in legatura cu iesirea tarii din UE”, a spus Molly Scott Cato.

Un purtator de cuvant al Departamentului pentru Iesirea din UE a declarat, pentru The Independent, ca impactul Brexitului a fost analizat pe mai multe sectoare economice si ca o lista a studiilor va fi publicata, dar nu si continutul acestora.
“Departamentul pentru Iesirea din UE, impreuna cu oficiali guvernamentali, cotinua sa faca un numar mare de analize si studii de impact, pe care sa le foloseasca in timpul negocierilor”, a spus purtatorul de cuvant.

“Munca noastra acopera toata economia Marii Britanii si studiem in detaliu mai mult de 50 de sectoare ale economiei, precum si ale arii care se supun in prezent regulamentelor UE. Parlamentul a fost de acord ca aceste rapoarte sa nu fie pulicate, pentru a nu submina abilitatile Guvernului de a negocia cea mai buna solutie pentru Marea Britanie, dupa Brexit”, a adaugat reprezentantul Departamentului pentru Iesirea din UE.

Efectele negative ale Brexitului au inceput deja sa apara la Londra, desi negocierile sunt abia la inceput, iar pentru iesirea efectiva este nevoie de doi ani. Banca Angliei a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica, sustinand ca britanicii se vor confrunta in perioda urmatoare cu o scadere a puterii de cumparare, pe fondul cresterii preturilor si a stagnarii salariilor. Pe de alta parte, angajatorii se plang deja ca nu gasesc forta de munca de care au nevoie, iar limitarea imigratiei va da o lovitura si mai mare mediului de afaceri de la Londra.

Marea Britanie va incerca sa obtina o uniune vamala ”temporara” cu UE, pentru a evita haosul dupa Brexit

Pe de alta parte, The Associated Press, preluata de News.ro, scrie ca Londra ar putea sa doreasca sa ramana in cadrul Uniunii Vamale europene o perioada de timp, cu scopul de a evita haosul dupa ce paraseste Uniunea Europeana (UE), relateaza
Ministerul britanic insarcinat cu iesirea din UE a anuntat marti ca ar putea sa existe o ”uniune vamala temporara intre Regatul Unit si UE”.
Iar un ”parteneriat vamal” ar putea sa elimine necesitatea unei frontiere vamale intre regat si uniune, afirma ministerul.

Problema unor eventuale bariere economice dupa Brexit, prevazut in martie 2019, a facut obiectul unor semnale impartite in randul membrilor Guvernului britanic.
Lipsa unei claritati a creat deja o incertitudine intreprinderilor britanice.
Guvernul premierului Theresa May incearca prin acest anunt sa respinga - inaintea unei noi runde de negocieri, prevazute luna aceasta - acuzatii potrivit carora este nepregatit in aceste negocieri in vederea divortului.
De altfel, ministrul britanic al Finantelor Philip Hammond declara, luna trecuta, ca Regatul Unit se va conforma anumitor reglementari UE pe o perioada de trei ani dupa ce va parasi Uniunea Europeana in martie 2019.
Hammond aprecia atunci ca Londra va avea nevoie de o perioada de tranzitie ”pentru a trece de la status-quoul de azi la noua normalitate”.

Aceasta perioada de tranzitie se va incheia inaintea viitoarelor alegeri, prevazute in Marea Britanie in 2022, a adaugat el. Numeroase intreprinderi acuza Guvernul ca da semnale care creeaza confruzie in privinta Brexitului.
Unii oficiali britanici de rang inalt spun ca Regatul va parasi piata unica comuna, uniunea vamala si va pune capat migratiei din statele membre UE. Alti oficiali subliniaza ca aceste schimbari - care au consecinte economice uriase - nu vor avea loc peste noapte.
Hammond a declarat ca o perioada de tranzitie le va permite intreprinderilor ”sa continue sa opereze normal” in timp ce Londra isi stabileste relatia viitoare cu UE.
Comisia Europeana, de cealalta parte, a anuntat ca negocierea unei eventuale perioade de tranzitie dupa Brexit ar putea sa inceapa numai dupa rezolvarea problemelor divortului.
Sursa:incont.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head