mayTheresa May nu obtine majoritatea absoluta, arata primele exit-poll-uri
Primele exit-poll-uri sugereaza ca premierul Theresa May nu va obtine majoritatea absoluta pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua sa fie cea mai mare formatiune din Camera Comunelor.

 

Doar 12 parlamentari ar urma sa-i separe pe conservatori de o majoritate absoluta, care ar reduce la tacere orice opozitie si ar da premierului un mandat extrem de puternic pentru negocierea unei iesiri dure a Marii Britanii din Uniunea Europeana, transmite Sky News.

Conservatorii ar urma sa obtina 314 parlamentari, prin comparatie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentala inainte de convocarea alegerilor anticipate de catre Theresa May.

Desi vor castiga majoritatea, aceste rezultate reprezinta un mare esec pentru premierul May, care voia sa intareasca pozitia conservatorilor si sa-si consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

In schimb, laburistii lui Jeremy Corbyn vor castiga 266 de locuri in Camera Comunelor, prin comparatie cu cele 229 detinute inainte de dizolvarea legislativului de catre May.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

Alte 34 de pozitii vor fi castigate de nationalistii scotieni ai lui Sturgeon, iar 14 pozitii vor merge spre liberal-democratii lui Tim Farron.

Toate sectiile de votare s-au inchis joi noaptea la ora locala 22:00 (00:00 ora Romaniei), dupa ce britanicii au votat timp de 15 ore in alegerile anticipate convocate de premierul Theresa May pentru a-si intari majoritatea parlamentara si a elimina orice opozitie inainte de inceperea negocierilor pentru Brexit.

Aproximativ 30 de milioane de britanici s-au inregistrat pentru a vota in cele 40.000 de sectii deschise in intreaga tara pentru alegerea unui numar de 650 de parlamentari in Camera Comunelor. De asemenea, o parte din britanici au votat deja prin posta.
Sursa: Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head