atacator manchesterAutorul atacului s-a nascut in Manchester intr-o familie de refugiati din Libia
Barbatul care si-a detonat incarcatura explozibila in Manchester Arena, ucigand astfel 22 de persoane si ranind cel putin 59, este Salman Abedi, in varsta de 22 de ani.

 

Informatia a fost confirmata de politia britanica, arata CNN.
Conform The Telegraph, autorul atacului s-a nascut in Manchester, in 1994, si avea doi frati si o sora. S-a nascut intr-o familie de refugiati din Libia, care venise in Marea Britanie pentru a scapa de regimul Gaddafi.

Mama sa, Samia Tabbal, are 50 de ani, iar tatal, Ramadan Abedi, este ofiter. Initial, sotii plecati din Libia s-au mutat la Londra, ulterior alegand Manchester. Familia a locuit acolo timp de cel putin 10 ani.

Salman Abedi si fratii sai au crescut aproape de un liceu de fete, care in 2015 a ajuns pe prima pagina a ziarelor, dupa ce gemenele Zahra si Salma Halane, eleve de nota 10, care ambele voiau sa dea la Medicina, au plecat de acasa si s-au mutat in Siria pentru a se alatura Statului Islamic.

Exista informatii inca neconfirmate ca familia lui Salman Abedi, mai putin cei doi baieti mai mari, s-a intors recent in Siria.

Intrebarea la care in prezent autoritatile britanice incearca sa raspunda e daca Abedi era un "lup singuratic" sau parte dintr-o celula terorista mai mare.

Desi in prezent se merge pe varianta ca atacatorul a actionat singur, politistii de la contra-terorism, asistati de MI5, analizeaza minutios trecutul tanarului, pentru a vedea daca ar fi putut beneficia de ajutor pentru a planui atacul.

Deocamdata informatiile sunt puse cap la cap pentru a se alcatui o schema a actiunilor lui Abedi din ultimele saptamani si chiar luni, cat si un parcurs al evenimentelor imediat inainte de detonarea explozibilului.

In plus, se cauta evenimente ce ar putea fi generate de acesta, eventuale atacuri la indigo ce ar putea fi planuite in prezent.

Importanta pentru ancheta este analizarea ramasitelor dispozitivului exploziv folosit in atac. Urmeaza sa se determine daca acesta a fost construit de Abedi sau daca fusese ajutat.

Eventuali complici sunt cautati nu doar in Marea Britanie, cat si in alte tari.
In tot acest timp, Marea Britanie ramane la cel mai inalt nivel de alerta terorista, cinci.
Marti dupa-amiaza, Statul Islamic a revendicat atacul, spunand ca autorul sau este un soldat al Califatului.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head