T.May brexitPremierul Theresa May nu accepta reprezentanti ai Scotiei la negocierile pentru Brexit
Premierul britanic Theresa May a refuzat vineri participarea unor reprezentanti ai Scotiei la negocierile pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, transmite AFP.

 

"La aceste negocieri voi negocia ca prim-ministru al Regatului Unit. Vom continua sa discutam si sa colaboram cu guvernul scotian si cu celelalte administratii regionale, dar, in ceea ce ii priveste pe cei care vor fi la masa negocierilor, alegerea din 8 iunie este foarte clara — voi fi eu sau Jeremy Corbin", liderul opozitiei laburiste, a spus May la Edinburg, unde a prezentat programul Partidului Conservator pentru alegerile legislative de luna viitoare.

May a respins astfel o solicitare a premierului scotian Nicola Sturgeon, care doreste ca Scotia sa ramana in Uniunea Europeana sau cel putin in piata unica europeana. Pozitia guvernului regional de la Edinburg se bazeaza pe votul majoritatii scotienilor impotriva Brexit, la referendumul din iunie 2016.
Sturgeon le-a cerut scotienilor sa voteze pe 8 iunie pentru formatiunea ei, Partidul National Scotian (SNP), pentru a-i permite o pozitie mai ferma si obtinerea unui loc in cadrul negocierilor pentru Brexit.

Șefa conservatorilor scotieni, Ruth Davidson, a declarat agentiei France Presse ca, avand in vedere ca Sturgeon doreste desprinderea Scotiei din Regatul Unit si ramanerea in UE, "ne putem intreba de care parte a mesei de negociere doreste sa ia loc". Davidson a reluat si pozitia Theresei May, potrivit careia nu ar fi momentul pentru un nou referendum privind independenta Scotiei.

In septembrie 2014, un scotienii au decis prin referendum ca Scotia sa ramana parte a Regatului Unit, reaminteste AFP. Acum, parlamentul de la Edinburg, unde SNP are majoritatea, sustine cererea de organizare a unui nou referendum, adresata Londrei de Nicola Sturgeon.
Deputatul SNP Angus Robertson a apreciat ca May "a venit la Edinburg pentru a le transmite scotienilor un mesaj simplu: stati la locul vostru" si ca "orice deputat conservator ales in Scotia va pune Brexit-ul dur al Theresei May mai presus de locurile de munca din Scotia pe care ar trebui sa le apere".
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head