fShare
4

telegraph facebook masuri stiri falseFacebook a sters mii de conturi din UK in incercarea de a combate fenomenul stirilor false
Facebook a sters mii de conturi din Marea Britanie si a revizuit fluxul sau de stiri in incercarea de a combate fenomenul "fake news" pe fondul criticilor potrivit carora gigantul internet ar juca un rol in raspandirea stirilor false, informeaza luni The Telegraph.

 

In ultimele luni, reteaua sociala se confrunta cu presiuni pentru gasirea unei solutii in vederea stoparii fenomenului "fake news" dupa ingrijorarile legate de impactul acestora in alegerile din Statele Unite si Europa si al temerilor potrivit carora acestea ar putea afecta increderea furnizorilor de publicitate in Facebook.

Luni, Facebook a anuntat o noua strategie pentru contracararea stirilor false in Marea Britanie, cu numai o luna inainte ca britanicii sa mearga la urne. Potrivit companiei, a fost introdusa o tehnologie care permite o mai buna identificare a conturilor care raspandesc mesaje tip spam sau stiri false — printre metodele folosite numarandu-se depistarea tiparelor celor care publica in mod repetat aceleasi lucruri — si ca raspuns au fost sterse "zeci de mii" de conturi.

De asemenea, compania a anuntat retrogradarea articolelor considerate suspecte prezente pe site-ul sau si in aplicatii astfel incat utilizatorii sa le poata vedea mai rar in fluxul de stiri.
Compania testeaza tehnologia care poate indica daca persoanele citesc un articol insa nu il distribuie prietenilor, acest lucru sugerand ca acesta ar putea fi inselator. De luni, schimbarea va fi aplicata in Marea Britanie si va fi insotita de articole cuprinzand sfaturi pentru depistarea stirilor false.

Facebook a raportat saptamana trecuta o crestere a profitului cu 76% si a incasarilor obtinute din publicitate, acest lucru sugerand faptul ca scandalul "fake news" nu a afectat compania, precizeaza sursa citata. Insa, factorii politici au avansat ideea de a reglementa sau de a amenda compania daca esueaza in rezolvarea acestei probleme. Germania a amenintat sa amendeze site-urile social media cu pana la 50 de milioane de euro pentru raspandirea de continut fals si a lansat in acest sens o ancheta cu privire la acest fenomen.

"Oamenii vor sa vada pe Facebook informatii corecte, la fel si noi", a declarat directorul de politici pentru Marea Britanie al companiei, Simon Milner. "De aceea facem tot ce putem pentru abordarea acestei probleme a stirilor false", a mai spus el.
Compania a anuntat de asemenea parteneriate cu Full Fact si First Draft, organizatii non-profit de verificare a faptelor pentru combaterea fenomenului "fake news" inaintea alegerilor nationale din 8 iunie.

Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a incercat initial sa minimizeze problema stirilor false sustinand ca acestea reprezinta doar o fractiune din ceea ce apare pe site. Insa in lunile recente a introdus o serie de initiative, inclusiv restrictionarea reclamelor la site-uri "fake news", furnizarea de ponturi utilizatorilor privind depistarea stirilor false si amplasarea unor alerte in dreptul subiectelor controversate.

Ingrijorarile privind stirile s-au iscat in preajma alegerilor prezidentiale din Statele Unite cand s-a avansat ideea ca grupurile de extrema dreapta au raspandit minciuni legate de candidata Hillary Clinton pentru a influenta procesul votului. Acest lucru a contribuit la cresterea ingrijorarilor cu privire la alegerile prezidentiale din Franta si a celor din iunie, din Marea Britanie, dar si din Germania.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head