fShare
36

banci uk hsbcBancile din City-ul londonez se pregatesc de plecare
Cu doi ani inainte de Brexit, bancile din City-ul londonez se pregatesc de plecare. Marile castigatoare par sa fie Frankfurt şi Paris. In aceste orase vor fi mutate mii de joburi şi operatiuni in care se invart foarte multi bani.

Pentru Marea Britanie acesta este unul dintre primele costuri ale Brexitului, in conditiile in care piata serviciilor financiare contribuie anual cu peste 220 miliarde euro la economia tarii, adica 12% din PIB.

Un grup de lobby din centrul financiar al Londrei estimeaza ca pana la 70.000 de joburi din sistemul serviciilor financiare sunt in pericol. JP Morgan, una dintre cele mai mari banci din lume, va muta nu mai putin de 4.000 de locuri de munca din cele 16.000 pe care le are in Londra. Compania americana inca nu a stabilit unde vor merge aceste joburi, insa printre destinatii se numara Irlanda, Franta sau Germania.

Frankfurt va atrage intr-o prima faza 2.500 de joburi britanice, mare parte dintre ele de la UBS si Goldman Sachs. Discutii intre institutiile bancare din Londra si autoritatea de supraveghere financiara germana au avut loc inca din ianuarie, cand s-a estimat ca la Frankfurt ar putea ajunge pana la 10.000 de locuri de munca.
Şi Parisul va rupe o bucata din city-ul Londrei. HSBC a anuntat deja ca in capitala Frantei vor ajunge 1.000 din cele 5.000 locuri de munca pe care le are in Marea Britanie. Barclays pe de alta parte spune, deocamdata, ca va muta doar 150 joburi la Dublin, insa nu este exclus ca relocarile sa aiba in final o anvergura mult mai mare in conditiile in care banca are 10.000 angajati in Regatul Unit.

Lista ar putea fi completata de alte nume mari, precum Deutsche Bank, Citigroup sau Credit Suisse. Analistii estimeaza ca pana la 30% dintre locurile de munca din sistemul financiar britanic ar putea migra spre Frankfurt si Paris, asta in ciuda eforturilor premierului britanic Theresa May de a mentine Londra drept centru financiar european si dupa Brexit.
Masuri similare au fost anuntate in mai multe sectoare ale economiei, iar principala temere este legata de limitarea accesului Marii Britanii la piata unica europeana.
Sursa:digi24.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head