scandalos in uk independentImigrantii europeni din UK, avertizati prin scrisori de autoritati: "Pregateste-te sa pleci din Marea Britanie!"
Odata cu iesirea iminenta a Marii Britanii din Uniunea Europeana, in Regat se iau decizii care afecteaza milioane de oameni.


Recent, ministerul de Interne din Regat a trimis scrisori catalogate drept scandaloase prin care i-a instiintat pe imigrantii europeni cu drept de rezidenta in Marea Britanie, ca trebuie sa se pregateasca sa paraseasca aceasta tara, dupa Brexit.

Presa britanica a publicat un caz socant, cel al unui neurolog german, care locuieste de 18 ani in Regatul Unit. Barbatul a declarat ca a fost anuntat de ministerul britanic de Interne (Home Office) ca trebuie sa se pregateasca sa paraseasca Marea Britanie, pentru ca cererea sa pentru rezidenta permanenta, dupa Brexit, a fost respinsa.

Sam Schwarzkopf, profesor la University College of London, a crezut ca cererea va fi o formalitate. Asta pana cand a primit o scrisoare prin care a fost instiintat ca cererea ii este refuzata. El a aplicat pentru rezidenta permanenta in martie 2016, temandu-se de consecintele iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Potrivit legilor actuale, cetatenii europeni castiga dreptul de a sta in Regat dupa ce a locuit, timp de cinci ani, in aceasta tara.

Desi traieste in Marea Britanie din 1999, lui Schwarzkopf i s-a comunicat ca cererea sa este respinsa pe motiv ca a trimis o copie legalizata a pasaportului, in locul docuementului original.
In ciuda faptului ca a fost respins, practic, dintr-un motiv tehnic, omul de stiinta german a primit o scrisoare prin care este sfatuit sa se pregateasca sa paraseasca Marea Britanie.

"Este scandalos faptul ca folosesc afirmații de genul acesta. Prin scrisoarea de respingere este confirmat practic faptul ca detin un pasaport german. Ei spun ca nu mi-au putut verifica nationalitatea in baza unei fotocopii din cauza faptului ca aceasta poate fi falsa. Pot fi de acord cu asta. Insa se presupune ca ar trebui sa existe si prezumtia de nevinovatie. Puteau sa imi comunice sa le trimit docuemntul original. Este absolut socant sa mi se spuna sa parasesc aceasta tara in acest mod si mi se incalca dreptul la libera circulatie", a declarat Sam Schwarzkopf, potrivit The Independent.

Intr-un final, barbatul a aplicat din nou, trimitand pasaportul in original, iar cererea lui a fost acceptata. Cu toate acestea, Sam se declara extrem de dezamagit si spune ca experienta aceasta il face sa se gandeasca sa paraseasca Marea Britanie.
"Aceste ultime luni mi-au confirmat ca voi pleca de aici. Nu stiu cand, dar va fi destul de curand", a mai spus expertul german.

In acest moment nu exista nicio garanție ca cetațenii europeni care nu beneficiaza de rezidența permanenta vor putea trai in continuare si lucra legal in Marea Britanie dupa Brexit.
Potrivit presei britanice, cererile pentru obținerea rezidenței permanente au crescut de sapte ori, ajungand la 240.000 in fiecare an, un numar imens, capacitatea de procesare fiind data peste cap, astfel incat 90.000 de aplicații au ramas fara soluționare.
Aplicanții trebuie sa completeze un formular de 85 de pagini si sa trimita documente justificative, statement-uri bancare, fluturasi de salariu si dovezi de adresa pe cel puțin 5 ani de zile.

Documentația pentru rezidența permanenta este foarte stufoasa, cantarind peste 1 kilogram, scrie presa britanica. Totodata, mai mult de un sfert de solicitari sunt respinse, uneori doar din pricina unor simple greseli de completare a formularului.
Intocmai ca si profesorul german, alți candidați care au fost respinsi au primit scrisori in care li se spune sa se astepte si sa fie pregatiți sa paraseasca Marea Britanie.
Sursa:observator.tv

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head