jaf carti londra guardianVolume rare in valoare de doua milioane de lire sterline, furate dintr-un depozit din Londra
Mai multi hoti au furat dintr-un depozit din Londra 160 de carti rare in valoare de peste doua milioane de lire sterline, datand din secolele 15 si 16.

Hotii au intrat in depozit prin acoperisul cladirii si au coborat pe niste sfori 12 metri, pacalind in acest fel senzorii de miscare ai alarmei, arata The Guardian.

Cel mai valoros volum furat a fost o copie din 1566 a "De revolutionibus orbium coelestium" de Nicolaus Copernicus, care costa 215.000 de lire sterline. Printre cartile furate au mai fost opere ale lui Galileo, Isaac Newton, Leonardo da Vinci si o editie din 1569 a operei "Divina Comedie" a lui Dante Alighieri.

Printre pagubiti se afla si Alessandro Meda Riquier, un vanzator de carti rare. Acesta sustine ca este foarte suparat, deoarece aceste opere nu se pot cumpara de oriunde. Mai mult, spune el, se munceste foarte mult pana cand cineva ajunge sa detina o asfel de opera, pentru ca trebuie sa cercetezi unde sunt - la case de licitatie, la colectionari, la alti dealeri, si dupa ce afli urmeaza din nou multa munca pana reusesti sa le cumperi.

Alessandro Meda Riquier a mai spus ca hotii nu l-au pagubit doar de foarte multi bani, dar au "furat" si munca sa.

Oamenii de pe piata cartilor rare sustin ca niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva. In aceste conditii, autoritatile cred ca jaful a fost realizat la ordinul cuiva.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head