parlament britanicParlamentul britanic a respins un amendament care ar fi protejat drepturile imigrantilor comunitari
Parlamentul britanic a autorizat-o, miercuri, pe sefa guvernului, Theresa May, sa declanseze procesul iesirii din Uniunea Europeana.

In cadrul aceleiasi sedinte a legislativului de la Londra a fost respins si un amendament care cerea protejarea drepturilor cetatenilor comunitari ce si-au stabilit legal resedinta in Marea Britanie inaintea referendumului privind Brexit-ul, relateaza publicatiile The Guardian si ABC preluate de Agerpres.

Amendamentul a fost depus de catre laburisti inaintea votului final privind autorizarea guvernului sa activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, articol care initiaza formal procesul parasirii blocului comunitar.

Acest amendament solicita ca Brexit-ul 'sa nu afecteze drepturile cetatenilor din UE care si-au stabilit legal resedinta in Marea Britanie inainte de 23 iunie 2016', data referendumului la care britanicii au votat majoritar pentru iesirea din UE. Insa propunerea a fost respinsa cu 332 de voturi 'impotriva' si 290 'pentru', printre deputatii care au votat in favoarea amendamentului numarandu-se si trei conservatori.

Totusi, respingerea acestui amendament nu inseamna ca odata cu iesirea Marii Britanii din UE vor fi retrase drepturile dobandite de imigrantii comunitari stabiliti in aceasta tara. De fapt, deputatii care s-au impotrivit adoptarii acestui amendament au dat curs solicitarii premierului Theresa May de a nu se oferi garantii imigrantilor atat timp cat guvernul de la Londra nu ajunge la un acord cu UE care sa prevada reciprocitate in ceea ce priveste drepturile britanicilor stabiliti in statele blocului comunitar si a comunitarilor stabiliti in Marea Britanie.

In prezent in Marea Britanie traiesc circa 3,3 milioane de cetateni comunitari, in timp ce aproximativ 900.000 de britanici s-au stabilit in celelalte 27 de tari ale UE.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head