fShare
44

criza infirmiere ukSistemul public de sanatate din UK, intr-o grava criza de personal
Numarul infirmierelor si al infirmierilor europeni care doresc sa obtina posturi in sistemul public de sanatate (NHS) al Marii Britanii s-a redus cu 90% in perioada ce a urmat votului favorabil Brexit-ului si exista temeri ca acest sector, aflat deja in criza de personal, ar putea avea si mai mult de suferit.

Conform datelor comunicate de NMC, 101 infirmiere si infirmieri din state europene se inscrisesera in registrele sistemului britanic de sanatate publica in decembrie 2016. In luna iulie a aceluiasi an, numarul lor era de 1.304.
Dupa ani de crestere continua, numarul inscrierilor a scazut constant ca urmare a rezultatului referendumului din 23 iunie 2016, in care britanicii au decis ca tara lor sa paraseasca Uniunea Europeana. In iunie au renuntat la posturi 177 de infirmiere si infirmieri, iar in decembrie 318 s-au retras din registrele NHS.

"Asistam la primele semne ce prefigureaza o schimbare dupa referendumul privind Brexit si este de datoria noastra sa informam publicul", a explicat pentru AFP Jackie Smith, director general al Consiliul Infirmierelor si Moaselor din Marea Britanie, scrie Agerpres.
"Situatia este foarte ingrijoratoare pentru ca oricum suntem in criza de personal. Cu 24.000 de posturi vacante de infirmiere, NHS nu poate, pur si simplu, sa functioneze fara personalul european", a declarat si Janet Davies, reprezentanta Colegiului Regal al Infirmierelor.
Sursa:dcnews.ro, Foto:dailystar.co.uk

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head