fShare
9

curtea suprema uk brexit bbcBrexitul poate fi declansat doar cu aprobarea Parlamentului britanic, a decis Curtea Suprema
Parlamentul de la Londra va trebui sa voteze conditiile in care Guvernul Marii Britanii va declansa procesul de iesire a tarii din Uniunea Europeana, a decis, marti, Curtea Suprema.

Decizia a fost luata cu 8 voturi pentru si 3 impotriva si este definitiva.

Judecatorii supremi au respins astfel demersul initiat de guvernul condus de premierul Theresa May, informeaza BBC.

Conform deciziei Curtii Supreme, premierul Theresa May nu va putea incepe negocierile cu partenerii din Uniunea Europeana pana cand membrii parlamentului nu isi vor da acordul. Termenul final stabilit de guvernul britanic pentru declansarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona este 31 martie.

Curtea Suprema a confirmat astfel deciziile luate pana acum de instantele inferioare, care au contestat dreptul guvernului de a stabili de unul singur modul in care se va produce ruperea Marii Britanii de Uniunea Europeana.

Judecatorii au precizat ca decizia lor nu impiedica aplicarea rezultatelor referendumului care a avut loc anul trecut, ci impune stabilirea unor conditii clare pentru Brexit.

Prin urmare, premierul Theresa May trebuie sa prezinte un pachet legislativ privind declansarea procesului, iar Parlamentul sa il aprobe prin vot.

Pe de alta parte, Curtea Suprema a mai stabilit ca parlamentele din Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord nu au un cuvant de spus in aceasta privinta.

Inceput in decembrie, procesul a fost unul dintre cele mai importante cazuri constitutionale din istoria Marii Britanii, fiind indelung televizat.

In discursul sau, Theresa May a sustinut ca guvernul are dreptul sa invoce in acest caz "prerogativa regala" pentru a activa articolul 50, ceea ce presupunea ca nu va consulta Parlamentul.

Momentul nu este unul decisiv pentru Brexit, pentru ca sunt sanse extrem de mici ca parlamentarii sa blocheze prin vot iesirea tarii din blocul comunitar, opunandu-se astfel vointei majoritatii celor care s-au prezentat la referendumul din 23 iunie.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head