salam sibiuSalamul de Sibiu, al doilea produs romanesc protejat si recunoscut la nivelul UE
Romania a reusit sa inregistreze la nivel european "Salamul de Sibiu" ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs, dupa Magiunul de Prune Topoloveni, care obtine aceasta recunoastere.

"Romania are deja protejat 'Salamul de Sibiu' la nivel european, dar protectia intra oficial in vigoare la 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, asa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie si Telemeaua de Ibanesti, care ar fi putut fi protejata mai repede, pentru ca din punct de vedere cronologic s-a depus documentatia inaintea 'Salamului de Sibiu', dar a fost o contestatie a Greciei, ca sa nu afecteze telemeaua lor.

Am clarificat situatia si cred ca intr-o luna cel mult vom primi si pentru acesta. Urmeaza Novacul afumat", a precizat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

E oficial: "Salamul de Sibiu", recunoscut ca produs IGP

Potrivit Ministerului Agriculturii, anuntul privind inregistrarea "Salamul de Sibiu" ca produs de Indicatie Geografica Protejata a fost publicat, vineri, 19 februarie, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016.

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie.

Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, "Salamul de Sibiu" dobandeste oficial denumirea de indicatie geografica protejata la 20 de zile de la publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv pe 10 martie 2016.

In data de 17 noiembrie 2014, a fost inaintata catre Comisia Europeana cererea de inregistrare pentru dobandirea protectiei denumirii "Salamul de Sibiu" - Indicatie Geografica Protejata de catre grupul aplicant - Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu format din cinci producatori romani de mezeluri, care realizeaza 90% din productia de salam de Sibiu din Romania, respectiv Agricola Bacau, Aldis, H&E Reinert, Salsi si Scandia Romania, la care ulterior a aderat si CrisTim.

Situatia produselor traditionale

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).

Romania avea pana acum doar un singur produs protejat la nivelul UE - Magiunul de prune Topoloveni - care a obtinut certificarea IGP in anul 2011, in timp ce Bulgaria, care a intrat in acelasi an in Uniunea Europeana, detinea trei produse cu recunoastere DOP si 11 cu IGP.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head