extremist maghiar arestat covasna mediafaxUn membru al unei miscari maghiare extremiste intentiona sa detoneze o bomba la parada de 1 Decembrie la Targu Secuiesc
Un barbat, membru al formatiunii extremiste ”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost retinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat ca a intentionat sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marti, la Parada de Ziua Nationala organizata la Targu Secuiesc.

Potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii DIICOT-Structura Centrala au dispus retinerea unui barbat - Beke Istvan Attila -, pentru tentativa la actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive.
Conform sursei citate, barbatul, membru al ”extensiei” din Romania a structurii nationalist-extremiste ”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi incercat sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marti, la manifestarile de Ziua Nationala de la Targu Secuiesc.

”In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista «Miscarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM Ungaria le promoveaza in Transilvania in scopul realizarii, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva romanilor si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului «Tinut Secuiesc», ca etapa a procesului ce vizeaza refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei in Romania a HVIM Ungaria, si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, in localitatea Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie”, se arata in comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT precizeaza ca materialele si dispozitivele ridicate in urma perchezitiilor ar fi putut sa puna in pericol romanii si bunurile acestora.
Barbatul urmeaza sa fie prezentat Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

In acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii, actiunea desfasurandu-se impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate.
”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungara de extrema-dreapta care militeaza pentru unificarea comunitatilor maghiare din afara Ungariei si pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizatiei radicale se refera la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head