sit arheologic londraObiecte vechi de aproximativ 2.000 de ani, descoperite de arheologi la Londra
In anul 2014, arheologii englezi finalizau cercetarile la cel mai mare sit escavat vreodata in Londra. Aici, au fost gasite nu mai putin de 405 tablite din lemn realizate in perioada romana. Una dintre acestea, datata 8 ianuarie 57 d.Hr., este cea mai veche dovada scrisa gasita pâna acum pe teritoriul fostei provincii romane Britannia.

Alaturi de aceste artefacte au mai fost descoperite cizme din piele, bijuterii, dar si note de corespondenta personale si documente juridice in care apar numele si adresele primilor locuitori ai orasului cunoscut la acea vreme sub numele de ,,Londinium".

Acum, la doi ani dupa realizarea descoperirilor, specialistii din cadrul Muzeului de Arheologie din Londra au publicat o monografie care contine traducerea celor 88 de texte lizibile inscriptionate pe tablitele din lemn. "[Aceste tablite] ne furnizeaza detalii despre cum traiau primii locuitori ai Londrei. Unele dintre ele sunt de-a dreptul fascinante", sustine autorul traducerilor, Roger Tomlin, fost cercetator in cadrul Universitatii Oxford.

Printre textele descoperite se numara cel al unei instiintari (,,Te intreb de pâine si de sare") facute de un anume Atticus, care il atentioneaza pe corespondentul sau ca trebuie sa plateasca 36 de denari. ,,Se lauda peste tot ca ai imprumutat bani de la ei. Prin urmare, te rog, pentru binele tau, sa nu pari slab in fata lor, pentru ca altfel vei pierde", a raspuns cel caruia Atticus i-a trimis mesajul.

Cel mai semnificativ document descoperit este de departe un contract datat 22 octombrie 62 d.Hr., ce se refera la transportul a 20 de de lazi cu marfuri din Verulamium (astazi St. Albans) la Londra. ,,Data este importanta pentru ca acest eveniment s-a petrecut dupa incheierea revoltei lui Boudica. Tacitus, principala sursa literara referitoare la evolutia provinciei romane Britannia, mentioneaza anul 61 d.Hr. pentru desfasurarea rebeliunii si spune ca atât Londra si St. Albans au fost distruse in timpul acelor evenimente, in care au murit peste 70.000 de oameni", a adaugat Tomlin.
Tablitele au dimensiuni similare cu cele ale unei tablete moderne si par sa fi fost facute din doagele unor butoaie. Suporturile din lemn erau acoperite cu ceara de albina si erau inscriptionate cu ajutorul unui instrument cunoscut sub numele de ,,stylus".

Obiectele s-au pastrat timp de aproximativ 2000 de ani intr-un sit in care solul era imbibat cu apa, astfel ca ceara de pe suprafata tablitelor a disparut in timp, lasând in urma inscriptiile realizate de scribi. Identificarea si descifrarea textelor nu a fost o sarcina usoara: fiecare tablita a fost fotografiata digital de patru ori, sub diferite unghiuri de iluminare. Dupa aceea, specialistii au suprapus câte patru fotografii, pentru a pune in evidenta textul inscriptionat pe fiecare tablita.

De-abia din aceasta faza incepea descifrarea propriu-zisa a caracterelor din texte. Pentru analizarea unei tablite, procesul putea dura chiar si o saptamâna. ,,Daca iti place sa faci sudoku, iti va placea sa faci si asta", a spus Roger Tomlin.
Sursa:descopera.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head