mark zuckerbergMark Zuckerberg a fost convocat in Parlamentul britanic, dupa scandalul furtului de date Facebook
Camera Comunelor l-a convocat, marti, pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat in ancheta privind activitatile companiei de analize politice implicata in campania electorala a presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit.

 

Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis marti o scrisoare oficiala lui Mark Zuckerberg prin care il invita sa fie audiat de Comisia pentru Activitati Digitale, Cultura, Media si Sport.

"Comisia parlamentara a formulat in mod repetat solicitari adresate Facebook privind modul in care diverse companii obtin si utilizeaza datele din conturile retelei de socializare online; principala intrebare este daca au fost folosite date fara acceptul utilizatorilor. Raspunsurile oficiale au subestimat in mod consistent acest risc, iar comisia parlamentara a fost indusa in eroare", se arata in scrisoarea adresata directorului general al Facebook.

Dupa aparitia informatiilor privind activitatile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, institutii ale Uniunii Europene si membri ai Congresului SUA si-au anuntat intentia de a lansa investigatii.

Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a retelei de socializare online Facebook in campanii pentru dezinformare, directorul responsabil de securitate al companiei, Alex Stamos, a decis retragerea din functie, informeaza New York Times.

Alex Stamos pledase pentru transparenta in legatura cu interferentele Rusiei si pentru masuri de securitate, dar intampinase opozitie din partea colegilor. In contextul disputelor, atributiile lui Alex Stamos au fost incredintate altor persoane in decembrie 2017, dar el urma sa ramana oficial in functie pana in august 2018.

O firma specializata in analizarea datelor online implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani, in ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "razboi psihologic".

Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.

Aceeasi companie de analize a fost implicata in campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit). Steve Bannon a devenit in august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Firma Cambridge Analytica este investigata in Marea Britanie de Parlament si de autoritatile de reglementare sub acuzatia unor activitati ilegale in campania privind referendumul pe tema apartenentei tarii la Uniunea Europeana.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head