cristina irimie romaninukRomanie, tara mea!
"Romanie, tara mea, azi e ziua ta. La multi ani sa fii frumoasa, imi pun sufletul pe masa… Ce ai fost si ce-ai ajuns? Ca dau veselia-n plans. Nu zic vorbe intr-o doara, nu e romanas in tara sa nu aibe un var un frate la munca-n strainatate.

paste fericitLumina, daruire si bucurii marunte!
Traim intr-o lume a vitezei, o lume in care mereu nu avem timp, traim ca roboti alergand si executand sarcini urgente. Urc in fuga scarile rulante de metrou in Green Park si aud vocea unui cantaret si linia melodica a “Better Man”.

image1La sute de mile de freamatul Londrei am pasit in duminica floriilor intr-o biserica modesta ortodoxa ce apartine comunitatii romanesti. Slujba era deja inceputa si dintr-un colt al bisericii am putut observa in liniste cum preotul a umplut inimile celor prezenti cu cuvintele sale calde rostite cu pasiune si credinta, cuvinte de care parca noi toti cei de acolo aveam nevoie. Lumina calda, daruire, credinta si pace- asa as putea descrie ce am simtit uitandu-ma atat la preot cat si la enoriasi.

cristina-irimie-romaninukGanduri la cumpana dintre ani
"Viitorul si trecutul
Sunt a filei doua fete,
Vede-n capat inceputul
Cine stie sa le-nvete;

cristina-irimie-romaninuk.netFripturisti si marionete vor sa ne reprezinte la un congres incert si controversat
De ani de zile, guverne diferite de la Bucuresti au promis romanilor din strainatate un eveniment anual - Congresul Romanilor de Pretutindeni. Acest congres cu reprezentanti ai romanilor de pe mapamond ar urma sa dea guvernantilor de la Bucuresti ocazia de a se apropia cu adevarat de milioanele de romani din strainanate, de a le cunoaste problemele cu care se confrunta in viata de peste hotare, de a afla mai mai multe despre comunitatile pe care acestia le reprezinta si de a le oferi un anumit suport.

cristina-irimie-roman-in-ukLa doar cateva zile inainte de alegerile locale si europarlamentare care vor avea loc in Marea Britanie, stirea ca numarul romanilor veniti sa munceasca in regat a scazut a adus vesti bune pe scena politica britanica.
Care sunt dedesubturile si marja de eroare a raportului Oficiului National de Statistica britanic sunt intrebari pe care putina lume si le-a pus, desi presa, atat cea din Marea Britanie cat si cea din Romania au relatat fara a face insa si multe comentarii pertinente asupra acestui subiect.

cristina-irimie-roman-in-ukO lume a noastra mai buna
Pastele este sarbatoarea anului care are o semnificatie profunda pentru noi, romanii, oriunde ne-am afla. Deseori in strainatate, incercam de sarbatori sa aducem cu noi tot ceea ce se intampla acasa deoarece ne lipseste traditia. De fapt, ne lipsesc multe lucruri de acasa, dar prinsi in raliul cotidianului, uitam de cele mai multe ori de ceea ce am lasat acolo, unde este acasa, cand am plecat.

Cristina
Zbor saptamanal de ceva vreme intre Romania si Marea Britanie iar multe din experientele profesionale ma pun in fata celor care aleg sa paraseasca Romania. Aleg drumul strainatatii fara sa se mai uite inapoi si fara a se gandi ca vor reveni.

Cristina
Cu numai doua luni inainte de ridicarea restrictiilor pentru romani pe piata muncii din UK,  in aer plutesc suspiciuni, sentimente de neincredere, de teama, incertitudine, frustrare si neputinta. O stare de spirit care este vadit in antiteza cu declaratiile oficialilor romani si britanici in ceea ce ne priveste.

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head