amanare brexit ueLiderii UE accepta amanarea Brexit pana pe 31 octombrie dupa un summit marcat de divergente franco-germane
Liderii Uniunii Europene si premierul Marii Britanii, Theresa May, au acceptat joi amanarea Brexit pana pe data de 31 octombrie 2019, a anuntat Donald Tusk, presedintele Consiliului European, la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care a fost marcat de divergente franco-germane, conform Mediafax.

Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana pana pe 31 octombrie, avand optiunea sa paraseasca blocul european chiar mai devreme daca premierul Theresa May poate obtine sustinerea Camerei Comunelor pentru acordul Brexitului, scrie The Guardian, citeaza news.ro.

Dupa o dezbatere maraton de sase ore intre liderii UE, acestia i-au oferit lui May o amanare mai lunga decat cea pana pe 30 iunie ceruta de premierul britanic.
„Amanarea este atat de flexibila precum ma asteptam si este un pic mai scurta decat ma asteptam dar este destul timp pentru a fi gasita o solutie”, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la o conferinta de presa care a inceput dupa ora locala 02:00 (03:00 ora Romaniei). El a precizat: „Va rog sa nu irositi acest timp”.
Uniunea Europeana va organiza un summit simbolic in iunie pentru a evalua comportamentul Marii Britanii ca stat membru, in urma unei interventii a presedintelui francez Emmanuel Macron privind nevoia de a evita o Marea Britanie care sa submineze proiectul european.

Vorbind dupa summit-ul UE, Theresa May a evitat intrebarile privind viitorul ei ca prim-ministru dupa ce a afirmat ca nu va accepta o amanare peste data de 30 iunie.
Ea a insistat ca Marea Britanie „inca poate parasi UE pe 22 mai si sa nu organizeze alegerile europarlamentare” daca parlamentul va aproba acordul retragerii.
May a dat din nou vina pe parlamentari privind frustrarea poporului despre esecul implementarii Brexitului. Dupa ce a fost intrebata daca isi va cere scuze pentru faptul ca Marea Britanie inca este in UE, ea a declarat: „In ultimele trei luni am votat de trei ori pentru a parasi Uniunea Europeana. Daca ar fi votat cu mine in ianuarie destui membri ai parlamentului, am fi fost deja afara din Uniunea Europeana”.

In timpul zilei, Macron a cautat sa mentina presiunea asupra Marii Britanii pentru a actiona cu o „datorie a unei cooperari responsabile” pana cand va iesi din UE in urma declaratiilor din partea unor politicieni pro-Brexit printre care si Jacob Rees-Mogg cel care a afirmat ca Marea Britanie ar trebui sa profite de ocazie pentru a perturba blocul european din interior. Summit-ul din iunie va fi o oportunitate de a analiza situatia, a preciza presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dupa ce a fost anuntata noua data, Macron a afirmat ca liderii au gasit „cel mai bun compromis posibil” pentru ca data de 31 octombrie pastreaza unitatea UE, ofera britanicilor mai mult timp si asigura „buna functionare a Uniunii Europene”.
Tusk, cel care propusese o amanare de un an, a declarat ca nu exclude posibilitatea ca Marea Britanie sa ceara o noua amanare in octombrie.
„Cred ca este mereu mai bine sa ai o bucata din ceva decat tot din nimic. Sase luni, mai mult de sase luni, ar putea sa fie de ajuns pentru o solutie buna daca exista bunavointa si majoritate pentru o solutie buna in Camera Comunelor”, a afirmat Tusk.
El a adaugat: „Poate nu suntem fericiti, dar suntem multumiti. Acest timp ofera oportunitatea Marii Britanii de a revoca Articolul 50 si sa anuleze cu totul Brexitul”, facand referire la articolul care declanseaza procedura de iesire din UE.
Juncker a recunoscut ca dezbaterea lunga dintre liderii UE a fost „un pic dificila” insa a glumit afirmand ca ii place aceasta intelegere pentru ca mandatul sau de presedinte al Comisiei Europene se incheie la miezul noptii pe 31 octombrie si ar putea pleca mai devreme de la o eventuala dezbatere privind o noua amanare.

Au existat neintelegeri intre Franta si Germania in timpul dezbaterii. Cancelarul german Angela Merkel s-a contrazis cu Macron, pe tema insistentei Berlinului ca guvernul britanic este de incredere, cat si asupra faptului ca nu ar trebui sa se riste ajungerea la o iesire fara acord prin oferirea doar a unei amanari scurte, precum cea de pana pe 30 iunie.

Merkel a argumentat ca o amanare scurta nu va oferi nicio solutie pentru a iesi din impas si ca amanarea ar trebui sa fie pana pe 31 decembrie. Ea a afirmat ca cea mai mare motivatie pentru parlamentarii conservatori pentru a aproba acordul este faptul ca Marea Britanie ar putea fi motivata sa participe la alegerile europarlamentare.
Insa Macron nu a fost de acord cu aceasta amanare, argumentand ca ar trebui mentinuta amenintarea unei iesiri fara acord si ca nu exista garantii ca guvernul britanic se va comporta responsabil ca un stat membru. Mai multe surse sustin ca atitudinea dura a Parisului a fortat statele UE sa adopte amanarea mai scurta, pana pe 31 octombrie.
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head