romani exploatati uk guardianUn raport al GLAA evidentiaza ca muncitorii romani din UK sunt printre cei mai expusi abuzurilor la locul de munca
Romanii sunt printre cele mai exploatate natiuni prin munca in Marea Britanie, muncitorii din agricultura, spalatorii auto sau distributie fiind supusi celor mai multe abuzuri.

Conditiile proaste in care lucreaza muncitorii romani in Marea Britanie sunt cunoscute deja, insa un raport recent arata ca sunt mult mai multe domenii, pe langa agricultura, in care angajatii sunt exploatati, iar conditiile in care lucreaza sunt mizere, scrie The Guardian.

Romanii au fost, in anul 2017, a doua cea mai expusa nationalitate din Marea Britanie la practica exploatarii prin munca, arata raportul „Natura si amploarea exploatarii prin munca in Marea Britanie”, realizat de Gangmasters and Labour Abuse Authority (GLAA), autoritate cu atributii in inspectia muncii in Marea Britanie.

Exploatarea si abuzul lucratorilor sunt larg raspandite in economia Marii Britanii, potrivit raportului, care constata 17 sectoare prezinta un risc ridicat de tratamente incorecte, de la furtul salariilor la sclavie. Constructiile, reciclarea, saloanele de manichiura si spalatoriile auto au fost printre sectoarele in care autoritatile au raportat sclavie. Agricultura, sectorul procesarii alimentelor, pescuitul, colectarea de crustacee, depozitarea si distributia, fabricarea articolelor de imbracaminte, conducerea taxiurilor, comertul cu amanuntul, munca casnica si ingrijirea sociala au fost, de asemenea, subliniate in raport.

Raportul cuprinde informatii mai elaborate ca pana in prezent, deoarece autoritatea a primit noi puteri pentru a investiga abuzul lucratorilor in toate sectoarele, in timp ce anterior verifica numai domenii precum agricultura, sectorul procesarii alimentelor si cel a colectarii de crustacee.
Investigatia arata ca s-a majorat cu 35% numarul cazurilor de sclavie in 2017, fata de anul anterior, Marea Britanie fiind una din „destinatiile” preferate pentru traficul de lucratori si exploatarea muncii.

Turele lungi de 12-15 ore pe zi, cateodata sapte zile pe saptamana, salarii sub pragul minim sau care nu au sunt platite deloc si medii periculoase de lucru si de viata au fost printre probleme comune regasite in mai multe sectoare.

Romanii, exploatati si exploatatori

Cu precadere, barbatii romani cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani sunt victime ale exploatarii prin munca in Marea Britanie, in timp ce romanii de asemenea, alaturi de britanici, sunt nationalitatile care iau cel mai frecvent si postura infractorilor in toate formele de sclavie moderna, scrie Economica.net. Albanezii, prin criminalitatea organizata, sunt cei care fac abuzuri in spalatoriile auto.

Muncitorii romani si bulgari erau cel mai expusi riscului in sectorul agricol. Aici, autoritatile au gasit dovezi ca lucratorii stau la munca 15 ore pe zi, uneori sapte zile pe saptamana, in schimburi duble si fara pauze corespunzatoare, salarii scazute ilegale, incidente grave de siguranta care trec nedeclarate si conditii de viata foarte proaste. In acest sector, multi lucratori sunt pusi sa lucreze pe camp, desi muncitorii nu vor. Unele firme de plasare care aduc acesti oameni la munca in Marea Britanie le spun lucratorilor ca pentru a putea munci in fabrica, asa cum isi doresc ei, trebuie ca mai intai sa lucreze pe camp. Totodata, agentiile cauta sa aduca la munca in agricultura oameni care nu cunosc limba engleza.

In spalatoriile auto, tot romanii au constituit cel mai mare numar de victime. Autoritatile au gasit aici nereguli precum trafic de muncitori, schimburi de cate 12 ore timp de sapte zile pe saptamana, salarii sub minimul legal, cazare periculoasa la locul de munca si exploatarea muncitorilor fara acte. Raportul prezinta cazul unui lucrator roman, care a murit in 2015, dupa ce a fost electrocutat la dus, intr-un apartament invadat de sobolani, situat in spatele unei spalatorii auto.

Si in productia de articole de imbracaminte din Regatul Unit tot romanii, alaturi de pakistanezi, sunt predominant victimele exploatarii. O treime din productia de articole de imbracaminte a tarii se afla in Leicester, dar pana la 75% din lucratorii din fabricile textile ale orasului spun ca sunt platiti cu mai putin decat salariul minim legal. Raportul arata ca, in unele locuri, mai mult de jumatate din forta de munca este alcatuita din lucratori fara acte care efectueaza in principal schimburi de noapte.
In domeniul distributie si depozitare, tot romanii sunt cele mai multe victime ale exploatarii prin munca. Se munceste 40 - 60 de ore pe saptamana, cu ore suplimentare si ture de noapte. Unii lucratori spun ca au muncit in ture de pana la 16 ore.

Si sectorul constructiilor din Marea Britanie, care are in jur de 3 milioane de lucratori, are un risc ridicat. Utilizarea pe scara larga a contractelor de munca independenta este direct legata de exploatare.
In sectorul procesarii alimentelor, romanii se numara printre nationalitatile cu cele mai multe victime ale exploatarii prin munca. Unii sefi din acest domeniu le promit lucratorilor ca le vor oferi ore suplimentare in schimbul mitei si favorurilor sexuale, sustine raportul citat.

Cazul lui „Dumitru Popescu”

The Guardian prezinta cazul lui Dumitru Popescu (numele sau adevarat a fost schimbat, pentru a-i pastra ascunsa identitatea, n.r.), un roman in varsta de 41 de ani, unul din miile de muncitori migranti care alcatuiesc jumatate din forta de munca din industria constructiilor din Londra.

Tocmai terminase un schimb de proba, lucrand de la 7:30 pana la 17:30 fara nicio pauza, demoland un bloc de locuinte cu unelte de mana, deoarece utilizarea masinilor a fost interzisa. Comparativ cu locul de munca anterior, aceasta este unul bun si el vrea sa-l pastreze, asa ca incearca sa calculeze cat trebuie sa le plateasca celor doi romani care s-au ocupat cu angajarile pe acest sit de constructii.

El spune ca acordarea unei parti din salariu in fiecare saptamana supraveghetorilor, ca bani de protectie, este modul in care sistemul functioneaza. Persoanelor nou-venite li s-au acordat cele mai grele activitati. Prin oferirea colegilor sai romani supraveghetori a unei sume potrivite, el va avansa treptat si va ramane in siguranta pe acelasi sit. Dar cat de mare ar trebui sa fie aceasta suma nu este clar. El s-a gandit la 50 de lire sterline pe saptamana, dar a fost o decizie grea. Daca plateste prea putin va fi mutat inapoi la muncile grele. Daca da prea mult, i-ar subventiona excesiv pe sefii sai, a explicat el.
Sursa:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head