p.brummell ambasadorPaul Brummel: „Doar romanii care locuiesc cu forme legale vor putea ramane in Marea Britanie!”
Peste 230.000 de romani lucreaza in Marea Britanie, ocupand locul al treilea ca nationalitate, dupa irlandezi (322.000) si polonezi (916.000). Cei mai multi dintre ei muncesc in domenii precum productie, retail si sanatate.

 

Paul Brummel, ambasadorul britanic in Romania, a explicat in ce conditii vor putea ramane in Regatul Unit, dupa data de 29 martie 2019, conform unui interviu dat revistei Capital.

„Acordul finalizat pana in decembrie este unul corect, care protejeaza drepturile atat a cetatenilor UE in Marea Britanie cat si a celor britanici in UE. Persoanele care, pana la data de 29 martie 2019, au locuit permanent si cu forme legale in Marea Britanie pentru o perioada de cel putin cinci ani vor putea aplica pentru a ramane pe o perioada nelimitata, prin obtinerea ‘settled status’. Aceasta inseamna ca vor putea ramane sa locuiasca in Marea Britanie, sa aiba acces la fondurile si serviciile publice si sa aplice pentru cetatenie britanica. Persoanele care se afla in Marea Britanie la data de 29 martie 2019, dar care nu au locuit acolo cu forme legale pentru o perioada de cel putin cinci ani la data iesirii Marii Britanii din UE, vor trebui sa aplice pentru dreptul de a ramane pana cand depasesc perioada minima de cinci ani. Ulterior, vor putea aplica pentru ‘settled status’.

De asemenea, familiile cetatenilor UE, care traiesc impreuna cu acestia sau li se alatura pana la data de 29 martie 2019, vor putea aplica pentru ‘settled status’, de obicei dupa o perioada de cinci ani petrecuta in Marea Britanie. Membri apropiati ai familiei (sot/sotie, parteneri, copii, nepoti, parinti si bunici) vor putea sa se alature cetatenilor UE dupa Brexit, daca legatura de familie dateaza de dinainte de 29 martie 2019. Cetatenii UE care au obtinut ‘settled status’ sau permis temporar de sedere vor avea ca si in prezent acces la serviciile publice de sanatate, pensii si alte beneficii. Costul obtinerii acestui permis de sedere va fi minim, nu mai mare decat taxa obtinerii unui pasaport in UK. Si aici, ca mesaj pentru romani, vreau sa ii asigur ca acest acord le respecta si recunoaste contributia in economia britanica”, a spus ambasadorul.

Primele negocieri cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana s-au incheiat la inceputul lunii decembrie a anului trecut. Statutul cetatenilor UE din Regatul Unit s-a clarificat, odata cu nota de plata pe care trebuie sa o achite Marea Britanie dar si statutul granitelor dintre Irlanda de Nord si Republica Irlanda. (Citeste mai departe pe Capital.ro)
Sursa:evz.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head