m.barnier agerpres epaUE cere Londrei sa-si clarifice pozitiile iar britanicii acuza inflexibilitatea europenilor
Negociatorul-sef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a cerut luni Marii Britanii sa-si clarifice pozitiile in privinta dosarelor esentiale ce trebuie solutionate in procesul iesirii acestei tari din UE, pentru a se putea avansa in cadrul negocierilor, informeaza agentiile AFP si EFE.

 

'V-o spun sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede (...) Trebuie sa incepem sa negociem serios', a spus Barnier la o conferinta de presa la sediul Comisiei Europene, in prima zi a celei de-a treia runde de negocieri cu Marea Britanie in dosarul Brexitului.
'Avem nevoie de pozitii britanice clare pentru a avea negocieri constructive', a punctat negociatorul-sef european, amintind de cele trei chestiuni considerate prioritare de UE, respectiv obligatiile financiare ale Marii Britanii, drepturile cetatenilor europeni aflati in aceasta tara si situatia frontierei dintre Irlanda si Irlanda de Nord.
Barnier s-a declarat dispus sa intensifice ritmul negocierilor, dar cu conditia ca britanicii sa renunte la ambiguitate.

In timp ce Uniunea Europeana si-a stabilit obiectivele in negocierea Brexitului, guvernul de la Londra nu a prezentat pana in prezent nicio pozitie clara referitoare la dosarele principale, cu exceptia chestiunii privind jurisdictia Curtii de Justitie a UE (CJUE), despre care a transmis un document de pozitie in care cere ca, dupa iesirea efectiva din UE, drepturile cetatenilor europeni in Marea Britanie sa cada sub jurisdictia instantelor din aceasta tara.

Insa daca UE reproseaza Marii Britanii lipsa de claritate, aceasta din urma la randul ei reproseaza europenilor atitudinea inflexibila, in conditiile in care UE insista cu 'factura' Brexitului si cu mentinerea pentru imigrantii comunitari in Marea Britanie a acelorasi drepturi de care ei beneficiaza in prezent.
'Obiectivul Marii Britanii ramane acelasi: un acord in interesul UE, al Marii Britanii, al oamenilor si companiilor in toata Europa', a declarat luni negociatorul-sef britanic David Davis.

Raspunzand reprosului formulat de Barnier despre lipsa de claritatea a pozitiilor britanicilor, Davis a mentionat ca documentele pe tema Brexitului elaborate de guvernul britanic 'sunt rezultatul unei munci grele si unei reflectii detaliate'. El s-a declarat dispus sa faca eforturi pentru a se avansa in negocierile privind Brexitul, dar le-a cerut totodata europenilor sa dea dovada de 'flexibilitate si imaginatie'.
Aceasta a treia runda de negocieri a debutat luni intr-un climat tensionat, europenii refuzand in continuare sa discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie inainte sa fie stabilite conditiile separarii acesteia de UE.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head