fShare
589

ziua Reginei Bucuresti 2Ziua Reginei Elisabeta a II-a, sarbatorita cu fast la Bucuresti
Joi 22 iunie a avut loc la Arenele BNR din Bucuresti sarbatorirea Zilei Reginei, organizata de Ambasada Marii Britanii din Romania.

 

Peste 500 de participanti au petrecut o seara deosebita in compania reprezentantilor Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti celebrand cultura si traditiile britanice.

Ziua Reginei 2017 a fost centrata in jurul activitatii caritabile britanice in Romania. Astfel, 35 de ONG-uri britanice au participat la targul ONG-urilor prezentandu-si activitatea. A fost o reala placere sa dialoghezi cu fondatori ai ONG-urilor, cu directorii acestor fundatii si asociatii care sprijina persoane din medii dezavantajate sau cu dizabilitati, ofera asistenta sociala, sunt implicate in protectia mediului inconjurator si conservarea partimoniului cultural si istoric.

ziua Reginei Bucuresti 1Povestea pe care ei o prezinta despre Romania, indarjirea cu care se lupta pentru protectia celor defavorizati, pentru strangerea de fonduri pentru a asigura ingrijirea paliativa a pacientilor in stadii terminale de boli incurabile, mandria cu care povestesc despre patrimoniul cultural si istoric al Romaniei fac din ei autentici ambasadori ai Romaniei.

In deschiderea oficiala a evenimentului au fost intonate imnurilor Romaniei si al Marii Britanii in prezenta pe scena a ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell si a invitatului special al serii, dl Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei.
Aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea bazei 86 Aeriene si aeronave Typhoon apartinand Fortelor Aeriene Regale au executat un exercitiu tactic de zbor deasupra Capitalei, acesta fiind un simbol al evidentierii relatiilor de cooperare dintre Marea Britanie si Romania.

ziua Reginei Bucuresti 4Deschizandu-si discursul in limba romana ambasadorul Paul Brummel a vorbit despre parteneriatul dintre Marea Britanie si Romania, parteneriat care nu va fi afectat de Brexit. “2017 este cel mai intens an din ultima perioada a parteneriatului dintre Romania si Marea Britanie pe pamant, in ape si asa cum ati vazut in aer” a remarcat ambasadorul. Acesta a multumit membrilor comunitatii britanice, prezenti in numar mare la receptie, pentru relatiile personale ale acestora, pentru tot ceea ce fac in mediul in care activeaza in Romania, actiuni care ajuta la dezvoltarea legaturilor care exista intre Marea Britanie si Romania.
In incheierea discursului sau, ambasadorul Brummell a vorbit despre activitatea extraordinara desfasurata in ultimii 27 de ani in Romania de ONG-urile britanice active aici.

Luand cuvantul, ministrul de externe al Romaniei, Teodor Melescanu, a multumit gazdelor sale pentru invitatia lansata. Demnitarul roman a urat cu ocazia zilei nationale a Marii Britanii ( Ziua Reginei) prosperitate si fericire in anii ce vin. El a adaugat contributia deosebita pe care statul roman o remarca a Altetei Sale Regale ducele de Wales care depune o activitate neobosita pentru pastrarea traditiilor, identitatii faunei si florei din Romania.
Parteneriatul strategic semnat intre Romania si Marea Britanie in anul 2003 a pus bazele unei relatii foarte importante in domeniul securitatii si apararii reliefata prin prezenta masiva la baza Mihail Kogalniceanu a trupelor britanice.

In acelasi timp a doua componenta a fost a relatiilor economice dintre cele doua tari.

ziua Reginei Bucuresti 5O legatura mai noua si stransa intre cele doua tari o reprezinta existenta unei comunitati britanice in Romania si a unei comunitati mai mari de romani in Marea Britanie care locuiesc acolo, muncesc sau studiaza. Este credinta noastra foarte ferma ca desi au inceput negocierile pentru Brexit unul din punctele foarte imporatnte va fi acela de a avea garantii ca romanii care se afla in Regatul Unit vor beneficia de aceleasi drepturi fara nici un fel de discriminare.

Ministrul de externe al Romaniei a exprimat solidarea Romaniei cu Marea Britanie in lupta impotriva terorismului.

In incheierea festivitatii oficiale cei doi oficiali au inchinat alaturi de reprezentantul militar un pahar de sampanie in cinstea reginei Elisabeta a II-a si a presedintelui Romaniei dl Klaus Johannis.

In continuarea evenimentului oficiali romani, membri ai corpurilor diplomatice din Romania, oameni de afaceri britanici, expatriati britanici activi in multe domenii, reprezentanti ai cultelor religioase, ai presei, ai mediului asociativ, soldati britanici si romani au petrecut o seara deosebita ilustrativa pentru celebrele petreceri de vara englezesti.

Notabilul eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a surprins si a celebrat esenta culturii britanice- melodii ale formatiei Beatles, zumzetul a sute de invitati, bufetul englezesc cu Roast Beef, Fish and Chips si Curry, deserturi traditionale britanice, bauturile pentru care sunt vestiti britanicii- whisky scotian, Gin tonic si punch, palariile vestite pe care doamnele le poarta la aceste ocazii.
(Vezi album foto AICI)

Cristina Irimie

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head