brexit or no brexitAmendamentul privind garantarea drepturilor cetatenilor UE din UK dupa Brexit a fost respins
Deputatii britanici au votat luni proiectul de lege ce autorizeaza guvernul sa declanseze Brexitul, la cateva ore dupa anuntul premierului scotian privind intentia de a cere un nou referendum privind independenta.

Aceasta aprobare in a doua lectura a trimis textul in fata Camerei Lorzilor care urmeaza sa se pronunte, deschizand calea declansarii divortului de Uniunea Europeana de catre prim-ministrul Theresa May.

Deputatii au respins cu cu 335 de voturi la 287 primul amendament al Camerei Lorzilor ce viza protejarea celor trei milioane de cetateni europeni care traiesc in Regatul Unit. Ei au procedat la fel si cu cel de-al doilea amendament, care acorda Parlamentului ultimul cuvant in privinta acordului final cu Bruxellesul, 331 votand contra, fata de 286 in favoarea acestuia.

Membrii Camerei Lorzilor au respins si ei cele doua amendamente si au eliminat astfel ultimul obstacol parlamentar din calea premierului Theresa May pentru a da startul negocierilor pentru "divortul de UE".

Primul amendament prevedea ca premierul nu ar fi putut declansa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona decat daca garanta apararea drepturilor cetatenilor UE. Impotriva lui au votat 274 de membri ai camerei superioare a Parlamentului si 135 pentru.

Al doilea amendament prevedea ca Parlamentul sa aiba votul decisiv asupra acordului propriu-zis de iesire din UE. A fost respins cu 274 de voturi impotriva textului la 118 pentru.

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi aprobata de regina, probabil marti dimineata. Apoi, premierul Theresa May poate declansa oricand Brexit insa purtatorul sau de cuvant a insistat ca termenul este sfarsitul lunii martie.

Premierul scotian vrea referendum pentru independenta fata de Marea Britanie

Premierul scotian Nicola Sturgeon a anuntat luni ca va cere Parlamentului din Edinburgh sa autorizeze organizarea unui nou referendum privind independenta fata de Marea Britanie, transmit Reuters, DPA si BBC.

Sturgeon a afirmat ca votul ar urma sa aiba loc cel mai devreme in toamna anului 2018 si cel tarziu in primavara anului 2019 si ca saptamana viitoare se va prezenta in fata Parlamentului scotian pentru a solicita aprobarea legiuitorilor pentru acest demers.

Potrivit premierului, cetatenii Scotiei trebuie sa aiba dreptul de a alege intre un Brexit dur si independenta tarii lor.

"Apreciez ca este important ca Scotia sa fie in masura sa-si decida viitorul (...) inainte sa fie prea tarziu", a precizat Sturgeon, citata de AFP, amintind ca scotienii au votat majoritar impotriva Brexitului.

Theresa May a reactionat spunand ca o noua consultare, dupa cea din septembrie 2014, ar fi un "factor de diviziune" si ar crea "o enorma incertitudine economica in cel mai rau moment posibil".
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head