protest brexit romani londraCetatenii UE vor avea nevoie de o serie de acte suplimentare in UK, anunta ministrul de Interne
Marea Britanie va suferi o serie de schimbari dupa iesirea tarii din UE in urma Brexitului, iar romanii sunt direct vizati. Anuntul vine din partea ministrului de interne, Amber Ruud.

Conform inaltului demnitar, cetatenii UE vor avea avea nevoie de o serie de acte suplimentare pentru ca acestia sa se identifice fata institutiile de stat, angajatori sau proprietari de imobile de inchiriat.
In timp ce politicienii britanici sunt profund divizati cu privire la garantarea unilaterala a drepturilor cetatenilor din Uniunea Europeana aflati in Marea Britanie dupa iesirea tarii din UE, au aparut ingrijorari cu privire la procesul de inregistrare a celor peste trei milioane de persoane vizate. Sistemul actual folosit pentru cei din afara UE este greoi si risca sa fie aruncat in haos dupa Brexit.

"Va fi un cosmar birocratic. Ministerul de interne nu are destui angajati: pur si simplu nu exista modalitatea de a examina documentatia pentru trei milioane de persoane. Vor fi intarzieri masive. Vom putea sa o facem daca suntem pegatiti sa alocam bani si resurse", a completat si Jonathan Portes, profesor de economie si politici publice la King's College din Londra, citat de Times.

In momentul de fata existe formulare ce vor trebui completate de catre romanii care vor rezidenta permanenta in Marea Britanie. Formularul are 85 de pagini si completarea lui poate fi extrem de dificila pentru unii solicitanti.

"Actualul proces prin care cetatenii UE pot solicita drept de sedere permanenta, utilizand un formular de 85 de pagini si care necesita dovezi masive in sprijinul cererii este prea complex si costisitor pentru clarificarea statutului a pana la trei milioane de oameni. Comitetul constata ca procesul de solicitare este disproportionat de greoi iar intrebarile implica colectarea de informatii care depaseste cu mult ceea ce este necesar pentru a dovedi de sedere pe o perioada de 5 ani" se precizeaza in raportul comisiei parlamentare pentru Brexit a Camerei Comunelor.
Sursa:evz.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head