D.Mihalache ambasador romaninuk.netAmbasadorul Dan Mihalache ii indeamna pe romanii din UK “sa isi reglementeze cat mai repede situatia juridica”
Ambasadorul Romaniei la Londra, dl Dan Mihalache, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu in cadrul caruia au fost abordate cateva teme de larg interes pentru romanii din UK. Redam in continuare interviul.

- Dupa aproximativ noua luni de mandat ca ambasador al Romaniei la Londra, cum vedeti dvs. provocarile pe care iminentul Brexit le prezinta pentru romanii aflati aici?

- Cele noua luni au presupus o evaluare mai complexa a functionarii relatiilor noastre diplomatice cu Marea Britanie pe cateva paliere diferite.
Primul palier il reprezinta cel pe care l-ati mentionat, adica Brexitul si consecintele pe care Brexit-ul le va avea pe de o parte asupra relatiilor bilaterale, pe de alta parte asupra statutului comunitatii romanesti in Marea Britanie.

Sigur ca vor exista cateva provocari. Cea mai importanta tine de statutul romanilor din Marea Britanie. Am avut in aceste noua luni numeroase intalniri si la Camera Comunelor si la Camera Lorzilor pentru a discuta despre ceea ce se va intampla cu cetatenii romani stabiliti in Marea Britanie in momentul in care Brexitul va produce efecte juridice. M-am intalnit cu foarte multi romani din UK, am incercat sa transmitem un mesaj legat de reglementarea statutului lor legal in Marea Britanie.

Al doilea palier important tine de relatiile bilaterale. Practic, in momentul de fata, trebuie sa gandim organizarea relatiilor bilaterale dintre Marea Britanie si Romania in epoca post-Brexit. Noi avem un parteneriat strategic cu Marea Britanie, care trebuie sa ramana in parametrii sai esentiali si sa fie dezvoltat in anumite componente, mai ales cea economica.

In fine, dar nu in ultimul rand, este vorba despre comunitatea romaneasca si despre capacitatea statului roman de a oferi servicii pentru numarul mare de romani care traiesc in Marea Britanie. In acest sens avem diverse proiecte pe care ne propunem sa le operationalizam in acest an.

- Ati avut multe vizite in cadrul carora v-ati intalnit cu comunitatea romaneasca atat in Londra cat si in restul Regatului Unit, ajungand astfel sa o cunoasteti. Cum vedeti comunitatea?

- Este o comunitate importanta si puternica. Din punctul meu de vedere si al Ambasadei, este esential sa oferim acestei comunitati serviciile necesare, pe masura cerintelor si asteptarilor, in raport cu ceea ce reprezinta ea in momentul de fata.
Eu am o evaluare foarte simpla, pornind de la infrastructura diplomatica a Romaniei in Marea Britanie comparativ cu dimensiunea comunitatii. Acesta este si mesajul pe care doresc sa il transmit. Infrastructura diplomatica a Romaniei este undeva la nivelul anilor 2000, iar dimensiunea comunitatii este cu totul alta.

Prin urmare, obiectivul nostru strategic pentru urmatorul an este sa aducem infrastructura diplomatica a Romaniei la nivelul de exigenta si de nevoi pe care comunitatea le are in momentul de fata. Avem astfel cateva prioritati.
Prima este sa operationalizam Consulatul general de la Manchester, ceea ce sper sa se intample in prima jumatate a anului in curs. Am reusit prin decizia Ministerului Afacerilor Externe sa ridicam biroul consular din Edinburgh, Scotia la nivel de Consulat General. Deci si acolo va fi un Consulat General. Ma gandesc foarte serios sa avem inca cel putin doua birouri consulare - unul la Belfast in Irlanda de Nord si unul localizat in Sudul Angliei. Inca nu am decis daca va fi vorba de Cardiff, ne vom mai gandi asupra acestui subiect.

In momentul respectiv vom avea o acoperire geografica care sa fie capabila sa acopere toate nevoile de servicii pe care cetatenii romani stabiliti in Marea Britanie le au.
In alta ordine de idei vreau sa mutam Consulatul General din Londra intr-o locatie mai adecvata. Actuala locatie nu este potrivita pentru nevoile cetatenilor si este nemultumitoare din multe puncte de vedere. Este nevoie de alta locatie, una mai spatioasa, cu locuri de parcare suficiente, cu sali de asteptare suficient de mari, ceea este, daca vreti, si o forma de respect pentru toti cei care intra in contact cu acest Consulat.

- Ati avut o intalnire cu ministrul de Imigrari britanic, Home Office, in care ati ridicat problematica hartuirii administrative in cadrul procedurilor de obtinere a rezidentei. Cum vedeti aceasta problema?

- Eu am discutat aceste chestiuni si cu foarte multi reprezentanti ai autoritatilor locale, ultima data chiar saptamana trecuta. Brexitul va insemna timp, anumite masuri care privesc migratia vor lua timp. Cred ca este nevoie pe de alta parte si de o dovada de deschidere din partea autoritatilor britanice. Daca pentru un Residence Permit trebuie sa completezi 85 de pagini atunci e foarte limpede ca lucrurile devin un pic mai complicate. Sunt autoritati locale care mi-au promis ca vor scrie guvernului britanic cerand simplificarea acestor formulare. Poate ca 10 pagini ar fi suficient pentru orice om de buna credinta.

- Numeric cat de mare este comunitatea romaneasca din Marea Britanie?
- Cifrele oficiale care tin de National Insurance Number indica o cifra undeva la 173,000. Cred ca in momentul de fata comunitatea romaneasca e undeva la jumatate de milion in UK.

- La nivel declarativ relatiile bilaterale dintre Marea Britanie si Romania sunt bune, existand teme comune de interes pentru cele doua tari. Cum vedeti dvs ca ambasador aceasta relatie in acest an care poate sa fie unul dificil?

- Avem relatii bune, mai ales pe componenta militara, componenta de Intelligence, de schimb de informatii, o coordonare foarte buna in materie de politica externa. Din acest punct de vedere Brexitul ne afecteaza pentru ca pierdem un partener important si de incredere la masa de decizii a Uniunii Europene. Asa cum am spus inainte, trebuie sa organizam cooperarea post Brexit, mentinand acele aspecte care functioneaza bine si incercand sa amplificam acele zone care au inca un potential foarte mare de dezvoltare, in special economia si investitiile britanice in Romania. Dar eu vad aceste lucruri intr-un sens dublu si ma refer aici si la investitiile romanesti in Marea Britanie.

Pe de alta parte o tema esentiala, care intr-un fel sau altul va face obiectul discutiilor noastre, va fi securizarea cetatenilor romani care traiesc si muncesc in Marea Britanie, luand in considerare si sensibilitatea fata de imigratie care s-a resimtit in ultima perioada.

- Care ar fi cele trei lucruri care va plac cel mai mult in Marea Britanie?

- Imi place un anumit sens al istoriei pe care il intalnesti mai rar in alte zone, o incarcatura aparte istoriei. Imi place ca este o tara cu foarte multa verdeata. Imi place ca regasim aici foarte multa traditie.

- Aveti un mesaj pe care ati dori sa il adresati romanilor din Marea Britanie?
- Ii indemn sa isi reglementeze situatia juridica cu rapiditate si acuratete. Brexitul a fost despre imigratie si un anumit tip de solutie asupra imigratiei va exista. Dar este important ca acei concetateni ai nostri care traiesc aici sa aiba lucrurile puse in ordine inainte de momentul in care Brexitul va deveni efectiv cu consecinte juridice.

Cristina IRIMIE

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head