premierul scotiei agerpres apParlamentul Scotiei a respins, printr-un vot simbolic, activarea Brexit
Parlamentul Scotiei a votat marti, cu o larga majoritate, pentru respingerea planului Guvernului de la Londra de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. 

Acesta este insa doar un vot simbolic, neconstrangator, care evidentiaza totusi fractura intre provinciile britanice in ce priveste Brexit-ul, transmite Reuters.

Motiunea propusa de guvernul scotian a fost adoptata cu 90 de voturi pentru si 34 impotriva, acestea din urma provenind in majoritate de la membrii Partidului Conservator.

Acest vot "este un test-cheie cu privire la faptul daca vocea Scotiei este ascultata si daca dorintele noastre pot fi acomodate in interiorul procesului din Marea Britanie", a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scotiei, inaintea scrutinului.

Desi la referendumul din 23 iunie votul per ansamblu a fost favorabil Brexit, doua provincii - Scotia si Irlanda de Nord - au votat majoritar pentru mentinerea Regatului Unit in blocul comunitar.

Dupa referendum, la care 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, Guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in Uniune, inclusiv prin organizarea foarte probabila, conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit, dupa cel esuat din 2014.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head