fShare
3

costescuManuel Costescu, candidat Camera Deputatilor, USR
Manuel Costescu este candidatul numarul 1 al USR pentru Camera Deputatilor. Nu are experienta politica insa are un CV impresionant fiind un roman care a plecat in strainatate in anul 1995 ca student si a trait in SUA si UK ca profesionist.


La alegerile din anul 2014 se afla printre votantii de la Londra care au stat la coada ore in sir incercand sa isi exercite dreptul la vot. S-a intors in Romania din functia de director executiv la JP Morgan Londra, pentru a fi secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei in guvernul Ciolos. De-a lungul timpului a lucrat la mari companii din New York si Londra si a urmat cursuri la MIT Sloan School of Management si la Harvard Kennedy School of Government.

 

Manuel Costescu spune-mi te rog ce te-a determinat sa te implici in politica din Romania?
Am plecat din Romania in 1995 si de atunci stiam cu siguranta ca ma voi intoarce si voi dori sa fac ceva pentru tara. Dupa aceea am si studiat stiintele politice la Harvard. Acolo te convingi chiar mai mult ca ai o datorie sa faci ceva pentru tara si singurul lucru pe care il asteptam era o masa critica. E foarte greu sa te intorci cand stii ca toata lumea e impotriva ta, impotriva viziunilor tale si in noiembrie anul trecut s-a creat acea masa critica prin venirea lui Dacian Ciololos. Astfel am facut parte din guvernul lui, am vazut cum este sa schimbi partea executiva si acum de o luna m-am inscris in partidul USR pentru ca dorim sa schimbam si partea legislativa.

Cum ti s-a parut Romania ca roman intors dupa o lunga perioada de timp, perioada in care ai trait in mai multe tari printre care si Marea Britanie?

Am reintalnit o Romanie fascinanta si guvernata prost. Administratia romana pe care am gasit-o era deficitara pe toate planurile. Deficitara in felul in care este tratat individul, cum este tratat de administratie, cum este tratat de scoala, cum este tratat de spitale, cum este tratat cand se misca prin tara, prin infrastructura. Toate aceste lucruri erau deficitare si asta erodeaza si identitatea individului. Toate aceste lucruri se reflecta foarte mult si in romanii care nu traiesc in tara, care traiesc in afara granitelor. Este dificil sa vezi ca Romania de care esti asa de mandru nu poate administrativ sa corespunda asteptarilor pe care le dezvolti uneori de la mare distanta. Am hotarat sa ma implic sa vedem cum putem sa schimbam aceasta clasa politica de administrare a Romaniei prin oameni competenti pe de o parte, si pe de alta parte care nu corup.

Uitandu-ne la ceea ce deputatii si senatorii pe care diaspora i-a avut pana in prezent au facut sau nu au facut, cum vezi tu ca si candidat o schimbare, cu ce schimbari vei veni daca vei fi ales?

Partidul pe care il sustin sustine schimbarea clasei politice si curatirea parlamentului , inlocuirea acelor parlamentari cu oameni care sunt competenti pe de o parte si necorupti pe de alta parte. Deci este lupta asta duala -lupta impotriva coruptiei dar mai mult decat atat lupta pentru competenta. Asta e numarul 1, numarul 2 pe agenda USR este axa sanatate-educatie -infrastructura pentru a creste bunastarea oamenilor. Si numarul 3 pe agenda este ca il sustinem pe Dacian Ciolos ca premier al Romaniei. Acestea sunt 3 lucruri fundamentale pe care le sustine USR-ul in general.
Prioritatile mele pentru diaspora sunt debirocratizarea , antreprenoriatul si ideea de identitate nationala- cum poate fi ea vindecata. In ceea ce priveste debirocratizarea nu cred ca e nimeni din diapora romana care sa fi avut ceva de rezolvat acasa care sa zica ca merge perfect. Sunt numai probleme, fie ca e vorba sa inregistrezi un copil, fie ca e vorba sa iti traduci o diploma, sau sa transcri un certificat. Ceea ce imi da foarte mare incredere este ca noi am reusit sa debirocratizam aceste procese. Inca nu am terminat. Inca este mult de lucru, dar de pilda acum nu iti mai trebuie copii de la notar pentru multe din interactiunile cu administratia. Acum o colega de birou a primit o amenda in trafic si si-o poate plati online. Daca trebuie sa te duci la ghiseu si sa faci toate lucrurile astea este groaznic. Este groaznic pentru antreprenori, firmele mici si firmele mijlocii cand incearca sa inregistreze diferite procese cu ANAF-ul. Acum platile se pot face si online sau prin card care din nou este un lucru deosebit de important. Toate lucrurile acestea trebuie transpuse acum si in diaspora. Dar acesta este doar procesul. Pe langa proces esentiala este calitatea serviciilor. Serviciile deocamdata sunt deficitare. Eu cred ca oamenii nu sunt respectati. Eu nu ma simteam niciodata mai prost in strainatate fiind decat atunci cand trebuia sa ma duc sa-mi iau un document de la sectia consulara pentru ca simteam ca sunt tratat prost si lucrul acesta se poate imbunatati printr-un model corect, prin evaluarea angajatilor din ambasada, din sectiile consulare, prin trimiterea oamenilor competenti. Exista multi anjagati, nu vorbesc de ambasador, dar exista multi angajati ai sistemului roman, care odata ajungi in strainatate se dovedeste ca nu vorbesc limba, nu inteleg situatia. Aceste lucruri trebuie schimbate si in perioada in care am fost in guvern m-am implicat foarte puternic pentru a schimba lucrurile astea. Acesta este planul de debirocratizare.
In ceea ce priveste antreprenoriatul uitandu-ne de pilda la capacitatea unor romani din diaspora de a se intoarce acasa, cred ca multi romani din diaspora ar dori sa se intoarca acasa daca ar avea oportunitatea. Pentru a aduce aceasta oportunitate ne-am gandit la necesitatea crearii unor ajutoare financiare pentru antreprenorii care vor sa porneasca o afacere in Romania. In acelasi timp am identificat necesitatea existentei unor mecanisme de ajutorare a business-ului. Astfel s-a creat programul Start-Up Diaspora care ofera 40.000 de Euro pentru business si 10.000 pentru intoarcerea in sine, deci 50.000 de euro. Mai mult, pe langa acesti bani se ofera consultanta pentru crearea business-ului respectiv.
Alt lucru care trebuie facut este recunoasterea diplomelor. Acum recunoasterea diplomelor este un dezastru.

Adevarat, am trecut si eu prin acest episod si cred ca toti cei care am studiat in strainatate ne-am confruntat cu aceste probleme.

Corect, si nu stiu cum se face ca toata lumea zice sa se intoarca diaspora sa ajute Romania si in momentul in care te intorci isi bat joc de tine. Eh, lucrurile astea trebuie schimbate si eu am atras atentia déjà in sedintele de guvern in urma cu cateva luni si am inceput sa schimbam sistematic procesele prin care aceste diplome sunt acceptate si de ce e nevoie pentru acceptarea lor. De pilda acum poti sa te duci cu o diploma, nu mai trebuie sa o legalizezi la notar.
Identitatea este o tema mult mai sensibila. Fiecare dintre noi cred ca are un sentiment mixt. Pe de o parte simtim mandria ca am reusit anumite lucruri chiar si departe de tara noastra deci intr-un mediu necunoscut pe de alta parte avem sentiment ca nu suntem reprezentati ,ca tara pe care am lasat-o in urma de multe ori nu ne mai reprezinta si de multe ori nimeni nu simte ca e reprezentat doar de muntii Romaniei si de familie si de prieteni. Romanii sunt atrasi de petrecerea timpului in Romania sau de traditii, de cultura s.a.m.d. dar spun ca nu sunt reprezentati de clasa politica, care ar trebui sa ii reprezinte prin definitia lor. Si ca si un exemplu concret am discutat cu multi ambasadori si cu oameni din ambasada cand am fost la guvern care imi spuneau ca vin deputati- parlamentari de-ai nostri in schimb de experienta si in delegatii, intalnindu-se cu parlamentari din Spania, din Franta, din America s.a.m.d. si aceste vizite sunt un dezastru. Oamenii acestia nu vorbesc o limba comuna, au agende de care nu se tin, se duc la cumparaturi, nu au subiecte pe care vor sa le rezolve, nu inteleg aceste lumi. Te intrebi atunci cum sa poti sa te simti reprezentat de oameni care sunt atat de incompetenti si din cauza asta viziunea mea pentru aceste alegeri este o lupta impotriva coruptiei dar si o lupta pentru competente. Nu se poate una fara cealalta.

Esti acum la Londra ( sfarsitul lunii noiembrie) si ai avut cateva vizite la Londra in ultimul timp. Cum vezi de la Londra comunitatea romaneasca din Marea Britanie in prezent?

Cred ca comunitatea romaneasca are mai multe categorii. Am spus intotdeauna ca diaspora romana vorbeste prin mii de voci, diapora romana nu este doar o entitate. Trebuie sa intelegi fiecare voce in individualitatea ei pentru ca numai atunci poti sa iti creezi o imagine despre diaspora. Ceea ce eu am incercat cu niste prieteni foarte buni, a fost sa structuram cel putin pe hartie diaspora romana acum cativa ani cand a avut loc acel film The Romanians are coming daca va mai aduceti aminte. In afara de emotii si de sentimentul de mahnire care s-a produs, sentiment greu de descris, am spus atunci ca este necesar sa vedem cum putem noi sa intelegem diaspora romana si ne-am dat seama ca diaspora romana din Marea Britanie este cumva impartita in trei categorii. Cea mai simpla categorie sunt studentii si oamenii de afaceri. lar oameni de afaceri sunt foarte multi romani in diaspora care se bucura de un mare succes, care s-au integrat perfect- Anglia dupa cum stim toti este, sau era pana acum cateva luni, o tara foarte toleranta unde puteai sa ai un succes formidabil. Aici toti colegii mei din City sau din alte joburi de profesionisti precum doctorii, profesorii nu simt ca este nici o diferenta intre ei si oricare membru al societatii Marii Britanii. Fiecare este tratat ca egal. Dar pe langa aceste categorii exista clasa care are o anumita componenta economica, clasa celor care au plecat dintr-o Romanie saraca si au venit aici pentru alte oportunitati. Acestor oameni din pacate nu li s-au oferit oportunitatile in tara sa poata sa lucreze la o valoare pe care ei pot sa o ofere. Eu cred ca nimeni nu pleaca dintr-o tara de la bine la rau, deci pleci pentru ca nu era bine.
Problema este ca venind aici multi dintre ei din pacate cred ca au avut si o deziluzie. Unii intr-adevar au reusit si ti se umple inima de bucurie sa vezi ca au inceput de la zero si au construit ceva pentru ei. Si aici vorbesc de micile afaceri pe care le au, magazinele, firmele de constructii din zone ca Harrow, sau din alte comunitati din Estul Londrei si din diferite alte parti ale Marii Britanii. Dar altii si aici intervine dezamagirea mea, mahnirea mea, altii au venit cu promisiuni care nu li s-au respectat. Au crezut ca vor putea sa lucreze in anumite job-uri venind aici si si-au dat seama ca nu era adevarat, ca aceste canale de atragere a acestor oameni i-au pus in situatii foarte, foarte nefaste. Aici poate fi vorba de copii care dintr-o data erau rupti de parintii lor, poate fi vorba de femei care erau abuzate, de barbati carora nu li se respecta drepturile de munca. Am avut ocazia sa lucrez si sa dialoghez cu oamenii care lucreaza cu aceste comunitati. Unul din ei a devenit si numarul 2 pe listele pentru Camera Deputatilor ale USR, Nicolae Daniel Popescu care lucreaza cu aceste comunitati si am participat si eu la un seminar dat de el despre recunoasterea dreptului la munca. Povestile pe care le auzi te mahnesc sincer pentru ca sunt oameni care sunt exploatati. Ei bine lucrurile astea trebuie combatute si la un nivel mai inalt. Nu poti sa lasi la latitudinea individului sa se lupte pentru el insusi. Deci de aceea exista sindicate, exista legi pentru ca drepturile sa fie respectate. Oamenii acestia sunt in afara legii, si legile europene nu sunt respectate in aceste cazuri. De aceea trebuie sa avem la nivelul politicii romanesti oameni care in primul rand inteleg aceste chestiuni si care in al doilea rand le pot afecta intr-un fel sau altul. In urmatoarele zile voi porni o platforma care se va numi Povesti din Diaspora.
Este esential pentru mine, desi cunosc multe din problematicile diasporei, sa auzim cat mai multe, sa adunam povestile din diaspora astfel incat noi sa le putem structura si sa le putem rezolva cum am rezolvat problemele din tara. Eu am lucrat mult cu antreprenori. Atunci cand lucrezi cu antreprenori faci o lista de probleme si le structurezi in asa fel incat sa vezi cum poti sa rezolvi mai multe probleme odata sau sa vezi problemele mai multor oameni odata si sa vezi cum le poti rezolva si iti dai seama ca rezolvandu-le poti sa facilitezi imbunatatirea vietii unor oameni si sa faci viata lor mult, mult mai buna.
Segmentul diasporei cu probleme, cu drepturi incalcate, este partea diasporei care ma framanta cel mai mult si care are nevoie de cea mare de interventie. Ce au in comun toate categoriile din diaspora este partea de identitate. Pentru ca pe parte de identitate fie ca esti un om de succes sau esti o persoana care abia a ajuns si incearca sa isi faca o menire in viata aici, te vei lupta cu aceleasi intrebari ale identitatii.

Deci poate partea majoritara a comunitatii, adica cei care vin ca migranti economici si se confrunta cu multe probleme, sa se bazeze ca-si va gasi in tine un partener de dialog care va aduce o imbunatatire a vietii lor mai tarziu?

Sigur ca da si din nou noi am inceput deja sa agregam problemele pentru a putea intelege care este cel mai eficient mod de rezolvare al acestora si aici eu sunt foarte in masura sa spun ca lucrurile acestea trebuie analizate si rezolvate cu foarte mare seriozitate. Nu poti nici sa fi populist sa zici hai gata, dam bani la toata lumea cum face PSD-ul sau hai sa ne mai gandim la un grup de omameni la care sa dam bani, trebuie gandite bine lucrurile pentru ca problemele sunt complexe si sunt integrate intr-o structura peste care nu avem toata jurisdictia necesara. Vorbesc de Marea Britanie. Si acolo trebuie din nou sa ai niste relatii foarte bune bilaterale cu administratia Marii Britanii. Ce cred eu ca ne ajuta foarte mult este ca atat eu personal , dar nici nu conteaza asa mult, dar USR-ul in sine are oameni foarte competenti si pe partea guvernului sustinandu-l pe Dacian Ciolos. Si-au creat de asemenea o legitimitate si o acceptanta in mediul international care le permite sa stea la masa si sa fie parteneri de incredere ai celorlalte tari. Asta nu se putea printr-o administratie corupta. Un lucru care m-a marcat in perioada guvernarii a fost o discutie cu un prim ministru dintr-un land al Germaniei care mi-a spus: “ Stiti de ce sunt eu aici in Romania? Si am zis nu, de ce? Pentru ca este primul guvern care nu e corupt in Romania. Eu nu pot sa stau la masa cu un fost plagiator sau cu un om condamnat definitiv pentru ca nu as putea sa le explic la oamenii care ma sustin pe mine acasa ca e ok sa dau mana cu un penal. Nu pot. Deci eu ca politician german trebuie sa respect un anumit cod de integritare care voi il violati punand in fata mea un corupt.” Eh,datorita faptului ca USR-ul si guvernul Ciolos si Ciolos in sine au aceasta conduita etica si morala impecabila vom putea sa avem dialoguri complicate, sa ne ocupam de lucruri care trebuie rezolvate dar unde e nevoie de incredere si de incredere reciproca. Nu poti sa ai incredere reciproca cand ai de-a face cu un penal.
Din aceste motive cred eu ca acum Romania reuseste sa aiba anumite succese pe care nu a reusit sa le aiba 25 de ani. Uitati-va la vizele pentru Canada. Uitati-va la cum se fac alegerile acum, ca se filmeaza alegerile, la faptul ca exista de doua ori mai multe sectii de vot. Sunt schimbari care sunt fundamentale, schimbari care se pot face numai de oameni integri. Un parlament corupt niciodata nu va dori ca diaspora sa fie reprezentata in mod corect pentru ca va sti ca oamenii astia nu vor vota pentru ei.

Inteleg ca daca USR va intra la guvernare alaturi de un guvern condus de Dacian Ciolos se va aduce si o schimbare in mediul de afaceri al Romaniei. Inteleg ca investitorii straini care vor veni in Romania vor fi altfel. Inseamna asta ca nivelul de trai al celor care sunt inca in Romania se va imbunatati?

Da! Motivul pentru care tu investesti intr-o tara este pentru ca vrei sa creezi bunastare pentru populatia ei. Altfel pierzi vremea. Intrebarea este cum reusesti sa menti acest motor economic. Acest motor economic trebuie sustinut prin politici foarte clare si prin existenta predictabilitatii pentru ca orice antreprenor, fie ca vorbim despre ei sau despre romani, nu vrea sa traiasca intr-o situatie asa ambigua. Este nevoie de legi clare. Sunt multe lucruri care tin de procedura. Trebuie sa dai legi clare pe care sa le dezbati, in care sa arati transparenta. Trebuie sa dai legi care sunt predictibile. Trebuie ca tu ca antreprenor sa stii ca poti sa faci o investitite fara sa ti se mareasca taxele si dupa aceea sa ti se micsoreze si iar sa iti mai taie niste taxe si iar sa iti mai adauge niste taxe. In al doilea rand trebuie sa stii ca forta de munca este o forta de munca pe care te poti baza si care au contracte de munca clare, nu trebuie sa existe ambiguitati. Eh, pana recent toate lucrurile astea se schimbau de la o zi la alta. Nimanui nu ii pasa. Din cauza asta Romania a avut o performanta economica cam idiosincratica fata de colegii nostri din Visegrad de pilda. Si este pacat de Dumnezeu pentru ca noi avem niste calitati si niste competente foarte foarte solide de care guvernul n-a stiut sa se ajute. De multe ori a incurcat, de alte ori a taxat anumite parti ale economiei prea mult pentru a redistribui fara sa inteleaga efectul pe care il are si la finele zilelor dupa atatia ani de guvernare cum a fost ea, oamenii tot saraci sunt. Suntem in a doua cea mai saraca tara din Europa. Deci nu stiu cum oamenii acestia pot sa zica da domnule uite votati-ne pe noi, ca noi am facut treaba buna pana acum. Cam greu de crezut treaba asta si cam greu de crezut ca niste oameni care nu au facut treaba asta atatia ani o sa o faca altfel acum.
Este nevoie de o altfel de politica.

In anul 2014 la alegerile prezidentiale erai si tu unul dintre miile de romani care erau la coada la Londra. Ce mesaj ai avea acum ca si candidat pentru cei care in curand vor fi din nou la Londra ca sa voteze?

In primul rand un mesaj de incurajare de a veni la vot. Prin votul lor au reusit sa dea un presedinte care nu este un plagiator, care nu este un mincinos notoriu si care nu intruchipeaza cam tot ce a fost mai rau in clasa politica romaneasca. Si asta se datoreaza fiecarui om care a fost in acea coada si care a racit cobza ca mine. Toti am racit cobza, e clar, dupa ce stai 10 ore sau 12 ore la o coada cand ploua si e frig. Daca ar fi acum alegerile nu ar fi asa dramatic pentru ca nu e asa frig dar era un frig groaznic atunci. Si in aceeasi coada am vazut oameni care veneau din toate paturile sociale si toti erau uniti si au stat acolo si nu s-au miscat. Pentru mine a fost o lectie de educatie civica cum cred ca nu mi-a dat-o nici o scoala. Pentru ca oamenii aceia aveau copii acasa, aveau multe circumstante care sa le zica ca ar trebui sa se duca acasa si nu s-au dus. Si prin actiunea lor au demonstrat ca nu exista nici un exemplu mai bun ca actiunea de a iesi la vot pentru a schimba soarta unei tari. Iar acest presedintede care poate sa zica lumea ce vrea, a luptat impotriva coruptiei. A pus un guvern technocrat la putere pentru un an. Au avut loc niste shcimbari politice foarte, foarte importante. Aceste lucruri nu s-ar fi intamplat daca diaspora nu ar fi venit la vot. Din nou veniti la vot. Este esential sa schimbam clasa politica.

Cristina Irimie

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head